h

SP Zorgavond Bonbonnière

18 maart 2014

SP Zorgavond Bonbonnière

Gisteravond organiseerde de SP Maastricht een informatie- en discussieavond over de zorg voor zorgmedewerkers en andere betrokkenen. Sprekers waren tweede kamerlid Henk van Gerven en Abvakavo FNV bestuurder Karim Skalli. De centrale vraag was: Wat kunnen politiek, de vakbeweging en werknemers samen doen om het afbraakproces in de zorg te stoppen?

In de kleine zaal van de Bonbonnière in Maastricht bogen zorgmedewerkers en andere belangstellenden zich samen met de gaststprekers over deze centrale vraag.

Henk van Gerven, SP kamerlid sinds 2006, ging in zijn inleiding in op de vraag of de zorgmantra 'we kunnen het niet meer betalen' eigenlijk wel klopt. Bezoekers waren het erover eens dat vooral de manier waarop geld verdeeld word, hierbij bepalend is.

Volgens van Gerven zijn er in de zorgdiscussie 2 kanten: De kant van o.a. de SP, welke mogelijkheden voor besparing binnen de zorg ziet door anders te organiseren, verspilling tegen te gaan, te snijden in management en topinkomens aan te pakken. De andere kant is de kant van het kabinet, welke 6 miljard wil bezuinigen en de zorg in dit kader ziet als kostenpost en wilt snijden in de hoeveelheid en kwaliteit van zorg en personeel. 

De rekensom die van Gerven met de bezoekers maakte, liet duidelijk zien dat de manier waarop we zorg organiseren vooral een solidariteitsvraagstuk is. Hij sprak de hoop uit dat de kiezer met de komende verkiezingen een statement maakte tegen de afbraakplannen van dit kabinet.

Vakbondsbestuurder Karim Skalli verwoorde het standpunt van de vakbeweging, die met de SP van mening is dat de bezuiniging te groot is en te snel wordt doorgevoerd. Zorgkantoren anticiperen op de bezuinigingen en korten alvast op het budget voor zorgorganisaties. Daardoor gaan organisaties herorganiseren en dit bedreigd de banen van duizenden werknemers.

Het meest recente voorbeeld is de situatie bij Envida, een zorgorganisatie die 13 miljoen minder budget krijgt en waardoor de directie heeft aangekondigd dat 400fte zullen verdwijnen. Abvakabo is nu in gesprek met Envida en de onderhandelingen kunnen beginnen. Echter, de abvakabo zal geen sociaal plan goedkeuren, dat gebaseerd is op wetgeving die nog niet bestaat. Een organisatie/Raad van Bestuur mag dat niet doen.

Als er bij een zorgorganisatie ontslagen vallen, zal Abvakabo ervoor zorgen dat er een goed sociaal plan is voor die werknemers. Echter, zo stelde Skalli, met het opstellen van sociale plannen ben je eigenlijk continue brandjes aan het blussen. Het speelveld kent ongunstige omstandigheden. Daarom moet je ook daarbuiten proberen dat speelveld te beïnvloeden. Daarom zet de Abvakabo zich in om ervoor te zorgen dat gemeenten bij de aanbesteding de kwaliteit van zorg leidend laten zijn en dat er onder een bepaald bedrag geen aanbesteding zal worden gedaan (bodem instellen). 

Maar het allerbelangrijkste is dat zorgmedewerkers van zich laten horen en zich organiseren. Samen sta je immers sterker. Dit kan door je te melden bij de bond. De FNV kan de werknemers vervolgens begeleiden en ondersteunen. Dat dit zin heeft bewijst het succes van de acties bij Sensire, waarbij honderden mensen hun baan in de thuiszorg behielden.

Vandaag is er een grote actie van de Abvakabo, waaraan ruim 200 instellingen meedoen. Door kleine ministakingen te organiseren en een publiciteitsactie, oefent de FNV druk uit op werkgevers en kabinet en vraagt ze aandacht voor de problemen in de zorg. Op 17 april is er een vervolg van deze actie, waarbij men gaat
voor 300 deelnemende locaties.

De Abvakabo gaf aan de medewerkers te willen steunen. Op verzoek zouden zij morgen nog langskomen op de locaties om alvast T-shirts van FNV uit te delen.

Ook lijsttrekker John Gunther gaf aan dat de SP altijd klaar staat voor de medewerkers en hen overal waar mogelijk, graag wilt ondersteunen.

De ontwikkelingen in de zorg, maken veel los bij mensen. Ook voor de bezoekers van de informatieavond was het belangrijk om hun ervaringen met elkaar te kunnen delen. Belangrijkste conclusie van de avond is dat werknemers in hun strijd niet alleen staan en dat georganiseerde actie wel degelijk zin heeft.

Het was een geslaagde avond, maar duidelijk is geworden dat er nog veel dient te gebeuren om de ontwikkelingen in de zorg te kunnen keren. Te beginnen woensdag 19 maart, bij de gemeenteraadsverkiezingen!

Wordt vervolgt...

Foto's: Ernst Anepool  en Gerardo Helderman

Reacties

Op Facebook staat de rest van mijn fotografisch verslag van deze inspirerende en vooral hoopgevende avond met Huisarts van Gerven heeft het beste Medicijn

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.296213890534717

Reactie toevoegen

U bent hier