h

SP motie Onderwijshuisvesting aangenomen!

27 mei 2014

SP motie Onderwijshuisvesting aangenomen!

In de eerste reguliere raadsvergadering, na de installatie van de raad vorige maand is er op initiatief van de SP een motie aangenomen, welke vraagt om onafhankelijk onderzoek naar de plannen van LVO rondom het middelbaar onderwijs in Maastricht. 
 
In de OOM-plannen is sprake is van een clustering naar niveau (VWO, HAVO, VMBO), op verschillende locaties. Deze zogenaamde domeinstructuur stuit op veel weerstand onder leerlingen, leraren en ouders, omdat ze een einde maakt aan de keuzevrijheid binnen het onderwijs en doorstroom belemmeren. Ook langere reisafstanden en zorgen om de kwaliteit van het onderwijs spelen hierbij een rol. 
 
In januari werd in de gemeenteraad reeds een motie aangenomen, waarin de gemeenteraad zijn voorkeur voor brede scholengemeenschappen uitte. Na overleg met LVO en uitleg over de financiële onhaalbaarheid van een dergelijk plan, is de discussie hierover echter verstompt. Met deze motie staat het onderwerp opnieuw op de politieke agenda. Mara van Haasen (SP) namens de indienende partijen: "Wij zouden graag een bredere scholengemeenschap aan weerszijden van de maas behouden. Volgens de cijfers van LVO is dit onhaalbaar. Wij hebben echter geen manier om deze cijfers te verifiëren. Dit onderzoek geeft de gemeenteraad de kans om een gedegen visie op onderwijshuisvesting te ontwikkelen, onafhankelijk van LVO". 
 
Gedurende de raadsvergadering werd door de wethouder benadrukt dat het middelbaar onderwijs primair een verantwoordelijkheid is van LVO. De mogelijkheden van de gemeenteraad in dit dossier zijn dan helaas ook beperkt. "Maar dat ontslaat ons als gemeenteraad niet van de verantwoordelijkheid om hier iets van te vinden en de mogelijkheden die we wel hebben optimaal te benutten", aldus raadslid Mara van Haasen. 
 
De motie kon mede ingediend worden door de Seniorenpartij, LPM, GroenLinks, D66, PVM en MV. Behalve de VVD stemde uiteindelijk de hele raad voor de motie. Met dit onderzoek geeft de raad gevolg aan een afspraak uit het coalitieakkoord om een visie te ontwikkelen op onderwijshuisvesting 2030. Een werkgroep zal zich nu buigen over de onderzoekvragen, die in het onderzoek centraal dienen te staan. 

Reactie toevoegen

U bent hier