h

Nieuws uit de fractie: De participatiewet

21 december 2014

Nieuws uit de fractie: De participatiewet

Afgelopen dinsdag vond de laatste raadsvergadering van december plaats. Het belangrijkste onderwerp op de agenda voor de SP: De participatiewet. De laatste van 3 decentralisaties, na de WMO en de Jeugdzorg. 

De SP is van meet af aan fel tegenstander geweest van de participatiewet (voormalig wet werken naar vermogen). Natuurlijk is de SP voor meer en gelijkwaardige participatie van mensen met een arbeidshandicap op de arbeidsmarkt, inclusie en gelijke kansen. Alleen vinden wij dat deze wet juist het tegenovergestelde doet: Kortingen op inkomens, schrappen van banen en het uiteindelijke verdwijnen van een aparte inkomens,- en arbeidsvoorziening voor mensen met een arbeidsbeperking. Op termijn 2 miljard aan bezuinigingen op mensen met minimuminkomens!

De kritiek van de SP is vooral dat deze wet vooral de werklozen straft in plaats van de werkloosheid. Het gaat uit van wantrouwen jegens mensen met een uitkering. De menselijke maat is zoek. Het echte probleem is volgens de SP dat er te weinig banen zijn. Dat probleem is alleen nog maar groter geworden door het bezuinigingsbeleid. Dit los je niet op met strengere straffen. De kortingen die gelegd worden op uitkeringen zijn contraproductief en kunnen mensen nog veel verder in de financiële problemen helpen. De sociale werkbedrijven in huidige vorm belanden in een sterfhuisconstructie. En ook in de begeleiding en ondersteuning wordt gesnoeid, terwijl juist dit cruciaal is voor mensen, om werk te vinden.

Met de nieuwe regels die dinsdag in de gemeenteraad zijn aangenomen,wordt uitvoering gegeven aan de participatiewet. Omdat het gemeentebestuur gehouden is aan de wet, kan de SP niet veel anders dan akkoord gaan met deze regels. De beleidsvrijheid die er is moeten we dan wel optimaal benutten. Volgens de SP zit die in de beleidsprioriteiten die worden gesteld. De SP is van mening dat Maastricht zo min mogelijk energie dient te steken in zaken als de verplichte tegenprestatie, of allerlei kledingvoorschriften en verhuisplichten. Wij zien liever dat werk met behoud van uitkering op een goede manier vorm krijgt, zonder verdringing en op een manier die daadwerkelijk toe leidt naar echt werk: Altijd met minimumloon en een fatsoenlijke CAO! Ook dienen bedrijven gestimuleerd te worden mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. 

De fractie heeft vertrouwen in de uitspraken van de wethouder dat we in Maastricht geen heksenjacht gaan ontketenen op bijstandsgerechtigden. Voor de SP is het heel belangrijk dat we niet strenger optreden dan strikt noodzakelijk. De SP is niet verantwoordelijk voor dit kabinetsbeleid en heeft grote principiële bezwaren tegen de participatiewet. De SP fractie heeft echter besloten dat nu de wet er is, we onze verantwoordelijkheid nemen voor een zo sociaal mogelijke implementatie van de participatiewet in Maastricht. 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier