h

Open brief Jodiumpillen verstrekking door regering

24 april 2017

Open brief Jodiumpillen verstrekking door regering

Tihange en jodiumpillen.

In dagblad de Limburger van zaterdag 22 april, heeft u kunnen lezen dat onze regering overgaat tot het verstrekken van jodiumpillen mocht zich een ramp voordoen bij de kerncentrale Tihange.

Maastricht en Limburg heeft te maken met een gevaar van ongekende grootte. Vlak om de hoek, op 65 kilometer van Maastricht, ligt de tijdbom kerncentrale Tihange. Deze is gekenmerkt door scheuren in de wanden en is een onveilige centrale. Dit is alom bekend maar België doet de handen voor de ogen en stelt dat deze centrale veilig is. Wij denken van niet. Een centrale die scheuren heeft in de wanden en al overtijd is kan je niet veilig noemen. Sterker nog men is van plan deze sluipmoordenaar nog langer dan gepland open te houden.

De Nederlandse regering sluit ook haar ogen en gaat nu in navolging van andere omliggende landen jodiumpillen verspreiden. Zo, stelt onze regering, lopen wij in de pas met Duitsland en België.

Maar dit is een schijnveiligheid en niet voor iedereen in onze streek van toepassing. De pillen zijn er alleen voor mensen die jonger zijn dan 40 en ben je ouder dan 40 jammer dan!

Men gaat aan verscheidene feiten voorbij. Bij een calamiteit van de centrale is een gebied van meer dan 100 kilometer rond de centrale besmet. De radioactieve wolk zorgt ervoor dat er geen leven meer in die straal de komende decennia mogelijk is. De ramp in Tsjernobyl nog vers in het geheugen liet zien dat zelfs in Nederland, en Tsjernobyl ligt verder dan 100 km van Maastricht, de bladspinazie niet meer te eten viel door de radioactieve neerslag. Hoezo dan binnen een straal van 100 km kan een jodiumpil je redden van de ondergang. Schijnveiligheid dus.

Tihange moet sluiten dat staat als een paal boven water. Zeker in een tijd waarin alternatieve voor handen zijn. De zonnepanelen en windenergie zijn deze alternatieven. Alleen men moet het willen.

Electrobel en de Belgische regering en misschien ook wel de farmaceutische industrie verdient miljoenen met deze centrale en ik ben van mening dat het hier niet meer gaat om veiligheid en stroom maar om heel veel geld elke dag te verdienen ten koste van alles.

De jodiumpillen zijn vanaf september te verkrijgen voor jawel jonger dan 40 jaar. Het is een grote schande dat hiermee de suggestie wordt gewekt dat men dan veilig is. Oudere mensen worden ziek krijgen kanker en gaan dood. De jongere leven in een land dat vervuild is door de radioactieve neerslag en kan verhuizen tot aan de Waddenzee, tenminste als de wind niet sterk genoeg is om ook dat gebied te vervuilen. Ouderen blijven een dag binnen aan de keukentafel spelen een spelletje mens erger je niet en gaan dan de straat op om hun laatste levensdagen te genieten in een door radioactief besmet land de laatste dagen maanden samen door te brengen. Hoe zo veiligheid first.

Diverse groeperingen zijn bezig met acties om deze moordenaar te sluiten. 25 juni is er een mensenketen actie gepland om de overheid ervan te doordringen dat wij leven op een tijdbom. Ik roep iedereen op hier gevolg aan te geven. Een pil helpt niet, snel wegrennen al helemaal niet, kun je je voorstellen als heel Limburg op de vlucht slaat welke chaos dit zal geven? Nee luister naar Electrobel en de Belgische overheid, speel een spelletje mens erger je niet, en ga dan de gevolgen op je gemak eens bekijken want hierna is er geen leven mogelijk in heel Limburg en ver eromheen.

SP Afdeling Maastricht

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier