h

Gelezen in de Krant

16 mei 2010

Gelezen in de Krant

Het blijkt uit een artikel in de Volkskrant van 14 mei jl. dat 30 procent van de totale hypotheekrenteaftrek terecht komt bij de 10 procent rijkste Nederlandse huishoudens. De 10 procent daaronder profiteert van 19 procent van de totale aftrek. Gezamenlijk gaat de helft van de totale hypotheekrenteaftrek dus naar de 20 procent rijkste Nederlandse huishoudens. Dit blijkt allemaal uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) die woensdag 12 mei bekend zijn gemaakt.
volkskrant plaatje
De cijfers gaan over 2008. In totaal betaalden Nederlanders dat jaar 28 miljard euro aan hypotheeklasten. Daarvan ontvingen de huiseigenaren 10 miljard euro terug via de fiscus. 1 procent van de Nederlandse huishoudens had een hypotheek die door het CBS als ‘zeer hoog’ wordt gekwalificeerd. Deze mensen betaalden maandelijks 2.700 euro of meer aan hypotheeklasten. Dit is eveneens de groep die het meest profiteert van de renteaftrek; ze konden 44 procent van hun hypotheeklast aftrekken van de belasting. Gemiddeld konden deze huiseigenaren een maandelijkse belastingteruggaaf van van 1.620 euro tegemoet zien. Bron Volkskrant, Economie sectie 14 mei 2010

Uit bovenstaande blijkt dat de voorstellen van de SP de meest sociale zijn van alle verkiezingsprogramma's ipv het ongemoeid laten van de aftrek.
De voorstellen van de SP omtrent de hypotheekaftrek zijn; de hypotheekrenteaftrek wordt gegarandeerd, en in de komende tien jaar gemaximeerd, tot 350.000 euro hypotheekschuld. Tegen een maximale belastingaftrek van 42 procent. Het aflossen van hypotheekschuld wordt aangemoedigd.

zie voor ons verkiezingsprogramma www.sp.nl/2010/programma/

Uit onze financiële onderbouwing:
Meer overheidsinkomsten, eerlijkere lasten
Omdat ons belastingstelsel wel in naam progressief is maar in de praktijk veel minder door grote aftrekposten, worden deze aftrekposten vooral beperkt. De belangrijkste aftrekposten zijn de onbeperkte hypotheekrenteaftrek en de onbeperkte pensioenaftrek. Daaraan grenzen stellen is hard nodig. Het is onzinnig om enerzijds hoge progressieve tarieven te heffen en anderzijds via hoge fiscale subsidies de effecten daarvan weer teniet te doen. In de komende kabinetsperiode wordt de hypotheekrenteaftrek daarom gemaximeerd, tot 350.000 euro hypotheekschuld, tegen een maximale belastingaftrek van 42 procent. De invoering hiervan wordt geleidelijk over een periode van tien jaar ingevoerd. De aftrek van pensioenpremies wordt gemaximeerd op anderhalf keer modaal. De premieheffing voor de AWBZ is tot nu beperkt tot de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting. Dit wordt uitgebreid naar alle schijven waardoor een meer rechtvaardige heffing tot stand komt. Er komt een nieuw toptarief van 65 procent.
zie voor de financiële onderbouwing van ons verkiezingsprogramma www.sp.nl/service/rapport/100324_concept_finparagraaf.pdf

U bent hier