h

Minder glas met carnaval is noodzaak.

25 januari 2011

Minder glas met carnaval is noodzaak.

Glas op straatVoor de veiligheid van mensen, huisdieren, fietsers, taxi’s, ambulance, gehandicaptenvervoer, brandweer en politie is het noodzakelijk dat minder glas op straat terechtkomt met de Carnavalsdagen. Veel horecaondernemers in de binnenstad hebben bij evenementen positieve ervaringen opgedaan met plastic. Zij willen voor de buitenbuffetten en raamverkoop ook met de Carnaval overgaan op plastic. Maar niet alle horecaondernemers willen dat. Vooral het verplicht stellen van plastic door burgemeester Hoes heeft veel commotie veroorzaakt en geleid tot een politiek debat.
De SP fractie kan zich vinden in het verplichten van plastic voor buitengebruik in een bepaald gebied in de binnenstad.

Mensen raken gewond en velen moeten behandeld worden aan hun verwondingen.
Door het vele gebroken glas worden hulpdiensten ernstig gehinderd in het op tijd komen op de plaats van bestemming. Als hulpdiensten dat niet meer kunnen doordat ze banden lek rijden, dan is het aan de gemeente om maatregelen te nemen.
Ook ouderen en gehandicapten willen graag veilig vervoerd worden met het Vervoer op Maat.
En fietsers hebben weken lang na Carnaval nog last van lekke banden door kleine glassplinters op straat. En zo zijn er ook nog huisdieren die verwond raken.

Burgemeester Hoes, heeft vanwege de maatschappelijke ophef, de verplichting voor dit jaar uit de voorwaarden van de vergunningen gehaald.
De fractie, maar nog belangrijker ook de hulpdiensten kunnen er mee instemmen om de verplichting voor dit jaar op te schorten. Ook de horeca gaat meer doen om de overlast te beperken. Met een code 11 publiekscampagne worden carnavalsvierders op hun verantwoordelijkheid gewezen in het gebruik van glas.
Het is te hopen dat met de druk van het verplichten van plastic voor het volgend jaar, het dit jaar zal leiden tot merkbaar minder glas op straat. De gemeente gaat hier op letten.

U bent hier