h

NU schoolzwemmen herinvoeren.

14 februari 2011

NU schoolzwemmen herinvoeren.

Schoolzwemmers
De SP fractie in de gemeenteraad wil dat het college nu serieus werk gaat maken van de herinvoering van schoolzwemmen. Met de uitkomsten van een onderzoek van MosaLira, de Maastrichtse bestuurskoepel van 18 basisscholen, is het wat de SP betreft NU de hoogste tijd dat schoolzwemmen weer vast onderdeel wordt van de schoolactiviteiten. Het college moet zorgen dat eerdere toezegging van voormalig wethouder Winants (CDA) geen losse flodder is.

Het onderzoek toont aan dat gemiddeld een op de zes ( afgerond 17 procent) kinderen de basisschool verlaat zonder zwemdiploma. Bij kinderen uit achterstandswijken blijkt dat 50 tot 70 procent te zijn.
De SP is erg blij met het standpunt van MosaLira en pleit evenals de bestuurskoepel voor algemene invoering van zwemlessen. De gemeente heeft door bezuinigingen en het stoppen van geld uit Den Haag in 2004 het schoolzwemmen afgeschaft. Ook zouden scholen het niet meer willen organiseren. Dit blijkt nu jaren later dus anders te liggen en zien scholen de nadelige gevolgen van de afschaffing toenemen. Het schoolzwemmen moet leiden tot voldoende zwemvaardigheid middels diploma’s voor alle kinderen van de basisscholen.

Schoolzwemmen is in meerdere opzichten een activiteit die uitsluiting van kinderen tegen gaat. Kunnen zwemmen is ook bevorderlijk voor de gezondheid, sportdeelname en bewegen in het algemeen. Armoede mag geen reden zijn dat kinderen niet leren zwemmen en geen diploma’s kunnen halen. Door gebrek aan geld in menig gezin zijn kinderen uitgesloten van sociale omgang, sport- en speldeelname en het ervaren van plezier met leeftijdsgenoten. Ook deze kinderen hebben recht erbij te horen. De SP vindt dat de solidariteit door het college geregeld moet worden, zodat geen kind meer de basisschool verlaat zonder voldoende zelfredzaamheid in water. Dat kunnen zwemmen verdrinking voorkomt, is zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk geen betoog nodig zou moeten hebben. Maar toch is ook dat een van de voornaamste argumenten.

Vanuit meerdere kanten klinkt de roep om schoolzwemmen in te voeren.
Zoals ondermeer vanuit de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), die ervoor pleit dat alle kinderen aan het einde van de basisschool in het bezit zijn van het Zwem-ABC.
We hopen dat deze keer alle partijen in de raad zich achter het voorstel van de SP scharen tot herinvoering van schoolzwemmen. Het zou een grote steun zijn voor de scholen die binnenkort met de gemeente willen gaan praten.

U bent hier