h

Bezuinigingen WMO zijn aantasting beschaving.

15 april 2011

Bezuinigingen WMO zijn aantasting beschaving.

Met de bezuinigingen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gaan we in Maastricht met sprongen sociaal achteruit. De absurde fixatie op deze bezuinigingen zijn een beschaafde stad onwaardig. In de raad heeft de SP fractie tegen deze bezuinigingen gestemd. Op nadrukkelijke voorspraak van D66 wethouder Damsma heeft helaas een meerderheid van de gemeenteraad in december wel ingestemd met de draconische bezuinigingen op de individuele voorzieningen in de WMO.

Ouderen en gehandicapten met een verzamelinkomen vanaf 150% van de bruto bijstandsnorm komen met ingang van dit jaar niet meer in aanmerking voor de meest gangbare voorzieningen. Hieronder vallen de Hulp in de Huishouding, Vervoer op Maat en de scootmobiel. We hebben al bedragen van mensen gehoord dat ze honderden Euro’s per maand volledig zelf moeten gaan betalen.

Er wordt niet meer gekeken naar wat ouderen en gehandicapten mankeren, wat hun beperkt in het normale dagelijks leven en niet meer naar de hulp die iemand hierbij nodig heeft. De maatstaf voor de beoordeling is op de eerste plaats het inkomen. Zo streng is zelfs de verslechterde AWBZ met een eigen bijdrage naar inkomen niet eens.

Het lijkt wel alsof het college van B&W enige schaamte niet kan onderdrukken. Glashard stelt het college in de informatiefolder dat ze deze bezuinigingen doorvoert, let wel: “ In opdracht van de gemeenteraad.” Dit vraagt om een reactie: “In opdracht van de gemeenteraad MINUS de SP dan toch. “

U bent hier