h

SP haalt meer energie uit de zon

19 november 2013

SP haalt meer energie uit de zon

De SP heeft een initiatiefvoorstel gemaakt dat een belangrijke bijdrage levert aan de doelstelling ‘klimaatneutrale stad 2030’. Met de zon als onuitputtelijke bron van energie. ‘Maastricht moet flink aan de bak om de tot nog toe goede voornemens van ‘klimaatneutrale stad 2030’ te realiseren. Het streven naar een zo groot mogelijke opwekking van energie uit de zon is hiervoor een van de belangrijkste onderdelen’; aldus Marcel Bonder, huidig burgerlid en kandidaat raadslid voor de SP.

Het voorstel beoogt dat gebouwen en braakliggende grond gebruikt gaan worden voor het opwekken van zonne-energie. Een inventarisatie is nodig om te bekijken welke gebouwen geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen.

Maastricht heeft veel grond waar een enorme rentelast op drukt van jaarlijks bijna acht miljoen Euro. Dit geld kan beter ingezet worden door de grond daadwerkelijk te benutten.

Voor een belangrijk deel gaat het om bedrijfsterreinen waar geen uitzicht is op een spoedige vestiging van bedrijven.

Tevens stelt de SP voor een Maastrichts duurzaam energiebedrijf in de vorm van een coöperatie op te richten. Soortgelijke energiebedrijven werken al of
zijn in oprichting zoals in Apeldoorn, Breda, Den Haag, Gennep, Groningen, Lochem, Meppel, Noord-Holland, Sittard-Geleen en Texel.

Uiteindelijk moet alles z’n beslag krijgen in een zakelijk plan op basis waarvan een begin gemaakt kan worden.

 

Reacties

NU NOG VLIEGVELD BEEK
ALS DE PROVINCIE GAAT OPKOPEN

Bravo, Marcel. Je maakt de magere milieuparagraaf in ons programma helemaal goed. Vorig jaar heb ik in het kader van de parkeer-discussie voorgesteld om van een deel van die onrendabele industrieterreinen een grote parkeerplaats te maken waarbij de auto's onder zonnepaneel-rekken worden geplaatst. Jouw voorstel is beter en grootschaliger. Daar ligt een groot potentiëel. Als je met de trein door Duitsland reist zie je voortdurend akkers vol met zonnepanelen. Daar is men nu de subsidiefase voorbij en is groene energie big business aan het worden. Ook je cooperatie-voorstel is uitstekend. Pia en ik zijn al jaren lid van Texel-energie. Misschien de enigen in Maastricht? Heel Nederland zou eigenlijk lid/eigenaar moeten zijn van cooperatieve inkoop en verkoop van energie. Hartelijke groet, Lou

Reactie toevoegen

U bent hier