h

Commentaar bij begroting gemeente Maastricht 2022 door Jack van Gelooven,

31 december 2021

Commentaar bij begroting gemeente Maastricht 2022 door Jack van Gelooven,

Commentaar bij begroting gemeente Maastricht 2022 door Jack van Gelooven,

“Niet in onze naam zeggen we als SP”

Midden vorig jaar was er paniek in de tent. Binnen de gemeente Maastricht werden er 'onverwacht' enorme tekorten geconstateerd en die zouden nog kunnen oplopen ook. We vreesden tot misschien wel 30 miljoen in de min. Er moest dus snel en enorm worden bezuinigd. Het adviesbureau KPMG zette de mogelijke posten op een rijtje. Wat bleek is dat er weinig sectoren aan de bezuinigingen konden ontsnappen. Iedereen werd gevraagd een steentje bij te dragen. Het was een enorme opgave en de organisatie stond onder grote druk. Het sociale domein, dat de grootste tekorten liet zien, werd extra zwaar getroffen door deze ontwikkelingen. Naar ons idee kwam het leed onevenredig op de schouders terecht van de zwaksten in onze stad. Daar kon de SP niet mee leven en trad terug uit de toenmalige coalitie. Bovendien stopte onze wethouder. Dit bezuinigen gebeurt niet in onze naam zeiden we tegen elkaar. De bezuinigingsvoorstellen van het adviesbureau werden grotendeels uitgevoerd. Het adagium nogmaals, iedereen draag zijn steentje bij, het is crisis en het kan niet anders.

Hoe anders is het toch uitgepakt. Want gelukkig bleek de soep niet zo heet gegeten als ze werd opgediend. De stad kreeg een helpende hand toegestoken van het rijk en er werden substantiële bedragen in de gemeentekas gestort. Daarom trokken wij vol goede moed op naar de nieuwe begroting van 2022. Wat bleek, we schrijven nu als gemeente zelfs zwarte cijfers. We hebben dus een positief saldo op onze gemeenterekening. De SP dacht daarom dat het vanzelfsprekend zou zijn, om de bezuinigingen die de zwaksten troffen, meteen terug te draaien. Dat is toch logisch. Iedereen droeg een steentje bij in de crisis. Nu we daaruit zijn, mogen die mensen toch ook profiteren van de nieuwe ruimte die er is. En minimaal terugkrijgen dat waar ze voor de crisis recht op hadden. Dat lijkt ons als socialistische partij niet meer dan normaal.

Maar wat blijkt, het college is helemaal niet voornemens die bezuinigen terug te draaien. Dus wel korten bij crisis, maar niet repareren bij positieve cijfers. Dank u voor uw bijdrage lieve mensen van Maastricht. Helaas pech gehad, ook nu het beter gaat, laten we u stikken. We maken de bezuinigingen gewoon structureel. Dat komt ons nu beter uit. Want we moeten voorzichtig zijn. Misschien gaat het weer een keer slechter met onze financiën. U mag het spaarpotje vullen. Dit is een typische kwestie van, hoe de wind waait, waait mijn jasje. Sociale verworvenheden waar jaren voor gevochten werd, gaan nu in één pennenstreek van tafel.

Ik dacht in eerste instantie: 'hier heb ik geen woorden voor'. Echter, ik heb er bij deze, toch een aantal over opgeschreven.

(Jack van Gelooven is burgerlid SP in gemeenteraad van Maastricht en kandidaat gemeenteraadsverkiezingen 2022, nummer 2 na lijsttrekker Ariane Schut)

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier