h

Flexie is niet meer Sexie door Jack van Gelooven

30 januari 2022

Flexie is niet meer Sexie door Jack van Gelooven

Nederland is hét land van de flexibele arbeid. En dat Is voor ondernemers een mooie oplossing. Zij lopen minder risico en verdienen er vaak flink aan. Het blijkt echter in de praktijk dat flexwerk enorm schuurt. Want de 'werknemers' zijn vaak de dupe. Ze hebben geen fatsoenlijke rechtsbescherming, worden vaak onderbetaald en worden onterecht zelfstandige genoemd. En daardoor leven velen in grote onzekerheid. Geen vast contract betekent leven op de korte termijn en weinig kans op een fatsoenlijk pensioen. Dat betekent dat je geen toekomst kunt plannen.

Naast het reguliere uitzendwerk dat we al jaren kennen, is er een groeiende groep van mensen die een soort van los-vast werk verzetten. Onderbetaald en voor eigen risico. Het gaat om mensen met een kleine baan, oproepcontracten, nul uren contracten e.d. We spreken in dit kader ook wel over de zogenaamde werkende armen.

Dit type werk heeft vooral in de bouwwereld zijn opgang beleefd. Met als gevolg, oneigenlijk ZZP-werk en grootschalige fraudes. En nog steeds is er sprake van dit soort kromme constructies. Het speelt nadrukkelijk als gevolg van onze groeiende ‘digitale’ samenleving c.q. nieuwe economische verdienmodellen. Het is werk dat verzet moet worden binnen allerlei ‘fancy’ dienstconcepten. Denk aan de Ubers van deze wereld, koeriers, pakket- en maaltijdbezorgers in alle soorten en maten, maar ook aan callcenter medewerkers op tijdelijke projecten.

Nu we midden in de coronacrisis zitten komen vele misstanden pas goed aan het licht. De coronatijd betekent voor veel deze mensen een schrikbarende achteruitgang in inkomen. Er is dramatisch  minder werk en er zijn vrijwel geen vangnetten. Deze mensen zijn het ultieme slachtoffer van de marktwerking en het kapitalisme.

De SP wil met een reeks maatregelen het inkomen van deze werkende armen sterk verbeteren. Dat kan onder meer met een hoger minimumloon voor werkenden, de mogelijkheid meer uren te werken, zekerheid van werk te krijgen, de mogelijkheid om pensioen op te bouwen, schijnzelfstandigheid tegen gaan en hogere tarieven voor zelfstandigen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier