h

Omzien naar elkaar of eerder wegkijken? Jack van Gelooven

2 februari 2022

Omzien naar elkaar of eerder wegkijken? Jack van Gelooven

Het is bitterzoet, wrang en naar het idee van de SP Maastricht een beetje opportunistisch, dat de regeringspartijen, spreken over ‘omzien naar elkaar’. De slogan van het ‘nieuwe’ kabinet Rutte 4. Wat er daar in Den Haag trots klinkt, druipt door tot het zuiden en heeft ook Maastricht bereikt. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, wordt dit verhaaltje omarmd en uitgedragen door diezelfde partijen.

Hoe zat het ook alweer echt?

Met alle bezuinigingen op het Sociale Domein in onze stad nog fris in het geheugen, doet die marketingslogan veel pijn. Er was helemaal geen sprake van omzien naar elkaar, maar eerder van wegkijken met de ogen dicht. De meeste bezuinigingen kwamen zoals gebruikelijk terecht op de smalste schouders. Maar, zei onze Maastrichtse coalitie, nood breekt wet. We staan als stad in de min en iedereen moet bijdragen. Het gat in onze begroting moet gedicht worden.

Opgelucht ademhalen?  Helaas niet voor iedereen!

Even later blijkt nu dat we als gemeente zwarte cijfers schrijven en dat iedereen weer opgelucht kan ademhalen. Het gevaar is geweken. Dat is een goed moment om de bezuinigingen terug te draaien, zei de SP Maastricht. Logisch toch, het is niet meer nodig. Niets was minder waar. Onze woorden bleken aan dovemans oren gericht. Tijdelijke bezuinigingen werden structureel opgevoerd. Verworvenheden waarvoor soms jarenlang werd geknokt, werden zonder pardon van tafel geveegd. Wilt u minder wegkijken? Kies dan meer SP!

Vrolijk verder, zonder gêne!

Verbaasd blijven de inwoners van Maastricht achter. Net zoals in de rest van het land omdat ook Rutte vrolijk verder gaat. Na alle affaires en leugens, zegt men dat het tijd is voor een nieuw elan. Ze willen vooral omzien naar elkaar en vooruitzien naar de toekomst. Vooruitzien? Ik denk dat dat vooral is ingegeven uit schaamte om de puinhopen die men achterlaat, maar niet te hoeven zien. Ons eigen Maastrichtse college volgt dit pad zonder enige gêne.

 

Een Socialer Maastricht

Daar zetten we onze tanden in!

Bijt je mee?

Stem SP!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier