h

Ons land is geen B.V.

26 september 2022

Ons land is geen B.V.

Mathieu Segers, hoogleraar in Maastricht en formateur van onze nieuwe coalitie zegt in een interview met de Limburger, o.a. het volgende:

„De houdbaarheidsdatum van het Nederlandse efficiencydenken, vaak gekoppeld aan het maakbaarheidsideaal van de markt, is verstreken. Ons land is de afgelopen decennia op heel veel vlakken uitermate succesvol gebleken, maar dat succes is betaald met een prijs. Bijvoorbeeld door roofbouw te plegen op de publieke voorzieningen. Door deze, vaak rigoureus, uit te leveren aan marktkrachten. Op die diensten is zóveel bezuinigd dat ze de laatste jaren állemaal op het Malieveld hebben gestaan. Van de zorg tot het onderwijs, allemaal hebben ze aangegeven: het kan zo niet langer.

Een andere prijs van het Nederlandse succes is de eeuwige schaalvergroting. Een voor de hand liggend voorbeeld is de landbouw. Meer is beter, massa is kassa. Maar de kwaliteit van het leven wordt minder. De intensieve veehouderij heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de mensen in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg. Terwijl je wel meer geld verdiend hebt en dus instinctief verwacht dat de kwaliteit van leven daardoor beter wordt. Efficiencydenken en schaalvergroting hebben Nederland ongelofelijk veel winst en welvaart gebracht. Maar het leven van een heel grote groep mensen is er helemaal niet beter van geworden. Een land is geen bv. Een land is een samenleving, waarin het draait het om de kwaliteit van de relaties tussen mensen. Echt verschil maken in de levens van mensen, dat heeft de laatste jaren te weinig op de agenda gestaan in Den Haag.”

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier