h

Maastricht is van ons allemaal

3 oktober 2022

Maastricht is van ons allemaal

26 september 2022

Onlangs stuurde wij als SP fractie een ingezonden open brief aan het
college en de raad van Maastricht met de titel: “Hoe staat het nou echt
met die stad van verbondenheid?” Wij gaven met deze brief onze
mening over een belangrijk en actueel probleem in Nederland. We
zitten met zijn allen midden in een wooncrisis en die speelt zeker ook in onze stad. Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd; dus ook
asielzoekers en statushouders.

Via een uitzending van RTV Maastricht reageerde de fractie van de VVD Maastricht op onze brief en herhaalde de opvatting dat zij vindt dat de ‘echte Maastrichtenaar’ bij de toebedeling van woonruimte gewoon altijd voor moet gaan. Dat betekent voorgaan op alle mensen van buiten Maastricht, voorgaan op vluchtelingen, voorgaan op statushouders.

Hoe diep wil je zakken? Statushouders zijn mensen van vlees en bloed. Mensen die gewoon legaal in ons land zijn en wiens vluchtleed erkend is. Ze zijn toegelaten tot Nederland en hebben dezelfde rechten en plichten als ieder ander. Daarom maken ze deel uit van onze samenleving, niet meer en niet minder. Waarom dan verschil maken tussen ‘echte Maastrichtenaren’ en medeburgers? Wil de VVD dit principe trouwens dan ook toepassen op expats, of op mensen die voor hun werk of studie naar Maastricht willen verhuizen? Gelijke monniken, gelijke kappen, toch?

Bovendien suggereert de VVD dat de huizen voor de ‘echte’ Maastrichtse woningzoekenden voor het oprapen liggen als we hun asociale en discriminerende lijn volgen. Dat is helaas niet het geval. De woningnood is dramatisch hoog geworden de laatste jaren en het ziet er niet naar uit dat de situatie op korte termijn verbetert, laat staan opgelost wordt.

De SP Maastricht denk dat onze ‘eigen ’inwoners bij woningtoewijzing of het kopen van een betaalbare (starters)woning meer last hebben van internationale studenten en expats dan van het aantal statushouders dat hier een woonplek probeert te krijgen. Maar daar horen we de fractie van de VVD Maastricht helemaal niet over. Er wordt door de VVD met opzet een koppeling gemaakt tussen statushouders en woningnood die nergens op slaat en die het uiteindelijke probleem, namelijk het tekort aan betaalbare koopwoningen en (sociale) huurwoningen, niet op gaat lossen. De VVD Maastricht kiest daarmee de gevaarlijke weg van de xenofobie en het opzetten van bevolkingsgroepen tegen elkaar; een weg die de SP Maastricht met klem afwijst.

Al met al is de hele woningcrisis vooral het gevolg van het kapitalistische rechtse beleid waar de VVD al ruim 12 jaar de aanvoerder van is. Beleid dat coöperaties lange tijd een kopje kleiner heeft gemaakt en de commerciële markt in ons land letterlijk vrij spel heeft gegeven. Dat beleid is de hoofdverantwoordelijke voor de tekorten en torenhoge prijzen in onze woningsector. Dat kom doordat de prijzen voor koopwoningen en particuliere huurwoningen tot bizarre hoogtes zijn gestegen en we een gierend tekort aan sociale huurwoningen hebben voor mensen die krapper bij kas zitten dan de gemiddelde VVD-stemmer.

Huisjesmelkers die alle ruimte hebben gekregen van de overheid en de markt, en grote investeerders uit het buitenland, hebben ervoor gezorgd dat ons grondrecht op een betaalbare en goede woning voor veel gewone mensen onbereikbaar geworden is.

Veel ‘echte’ Maastrichtenaren, starters, gezinnen, senioren, gescheiden ouders, en vele anderen, kunnen geen geschikte woning vinden.  En als ze er al eentje zouden kunnen vinden, kunnen zij die vervolgens niet betalen of is de staat ervan ronduit slecht te noemen. Dat is vooral het  ‘mooie’ resultaat van het overal doorgevoerde kapitalistische marktdenken waar de VVD zo’n fan van is. De VVD gebruikt de schrijnende situatie van onze Maastrichtse woningzoekenden daarom alleen voor eigen gewin: men wil met ‘harde taal’ over statushouders die onze huizen zouden inpikken kiezers trekken, maar vergeet daarbij te vertellen dat niet statushouders, maar de VVD zelf de oorzaak is van de crisis waar we ons allemaal in bevinden. Dat is niet eerlijk; dat is niet fair.

In plaats van mensen tegen elkaar opzetten, of het gevoel geven dat het helpt om elkaar de tent uit te vechten voor een woning, roepen wij de VVD op om er samen met de SP voor te zorgen dat elke Maastrichtenaar een betaalbaar en goed onderhouden dak boven zijn, haar of hen hoofd heeft. En dus in een huis woont dat bij hem of haar of het gezin past.

Meer weten over de SP en wonen, klik op deze link.https://www.sp.nl/thema/wonen

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier