h

Motie Monumentendagen 2023

1 november 2022

Motie Monumentendagen 2023

Wij dienen volgende week tijdens de behandelingen van de begroting 2023, een motie in met betrekking tot de Open Monumentendagen. De organisatie werd een tijd geleden helaas hard getroffen door bezuinigingen in de stad Maastricht. Onderstaande tekst dient als context en uitleg bij die motie.  

Uiteraard bent u als raad en college bekend met de’ jaarlijkse’ Open Monumentendagen, al decennia een Europa-breed feest van cultuurhistorie en erfgoed. Uiteraard is Maastricht altijd onderdeel geweest van dat feest, vanwege de schitterende erfenis die het karakter van de stad bepaalt en met de enthousiaste medewerking van de vele deskundigen die de stad rijk is. 

Overal wordt er promotie gevoerd met het feit dat Maastricht niet alleen 2e cultuurstad van het land is, maar ook 2e monumentenstad van Nederland. Dit gegeven wordt maar al te graag voor de vaak voor de goede sier gebruikt, maar boter bij de vis is voor ons college blijkbaar onmogelijk. De subsidie voor de Open Monumentendag en in Maastricht werd in 2021 voorgoed afgeschaft zo schreef de gemeente in een ‘bedankbrief’, aan de organisatie. Dit was een onbegrijpelijke beslissing mede omdat er later bleek dat de stad geen grote tekorten op de begroting kende, maar overschotten bleek te hebben. Het afschaffen van de subsidie werd uitgevoerd op onterechte gronden. 

De feitelijke coördinatie en organisatie werd jarenlang gedragen door de gemeente Maastricht zelf gedrag, totdat de verantwoordelijke ambtenaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Men heeft toen aan anderen de opdracht gegeven om de programmering te verzorgen voor de Open Monumentendagen, klaarblijkelijk met het doel om zodoende voor de continuering zorg te dragen. Niets bleek minder waar. 

Een jaar later 2021 werd het begrote budget dus geschrapt. Een breed protest vanuit de stad had geen effect en ook met de begrotingsperikelen achter de rug werd het budget voor de Open Monumentendagen niet opnieuw begroot.

Een tijdelijke organisatie organiseerde, zonder enige support, steun en subsidie van de gemeente, toch nog een laatste ‘Monumentendag’. Toepasselijk werd die dag ‘Gesloten Monumentendag’ genoemd. Deze editie was door gebrek aan middelen zowel inhoudelijk en publicitair flinterdun is. Voor een stad als Maastricht met haar hoge culturele ambities, was dat gewoonweg gênant te noemen.

Ondanks de eerder teleurstellende opstelling van de gemeente Maastricht, is er dit jaar 2022 wederom een versie mini van Monumentendag voor elkaar gebokst. Dat kon alleen maar gerealiseerd en gedragen worden door enorme persoonlijke inspanningen van enkele ‘die hard’ betrokken mensen. Mensen die de stad wel nauw aan het hart ligt. Op deze manier kan het echter niet meer verder en er moet dus iets gebeuren.

De SP - en velen in de stad met hen - zijn van mening dat dit dus een ongewenste situatie is, die de positie van Maastricht als tweede monumentenstad van het land geen recht doet.  Vanuit een groep betrokken burgers van de stad is het initiatief genomen om een rechtspersoon in te richten die jaarlijks voor organisatie en coördinatie kan instaan, maar die voor financiële ondersteuning uiteraard eerst een beroep op de gemeente Maastricht zal doen. 

Wij verzoeken het college dan ook om de jaarlijkse subsidie van € 10.000, - weer te willen opnemen in de begroting.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier