h

Doorpakken voor het milieu

23 januari 2023

Doorpakken voor het milieu

Wij bepalen die toekomst vandaag

Er is geen tijd meer voor getreuzel rond milieumaatregelen

Wij kregen als raad de laatste weken van januari een aantal documenten onder ogen betreffende de milieuproblematiek in onze stad. Milieudefensie stuurde ons een manifest, het college stuurde ons een RIB met de resultaten van een onderzoek over hetzelfde onderwerp, en ten slotte stuurde Milieudefensie ons weer een reactie op dat onderzoek. Bij de opzet en conclusies van dit laatste onderzoek plaatsen wij als SP net zoals Milieudefensie en Buurtbalans, veel vraagtekens. We willen hier alvast melden dat wij de inhoud van hun gezamenlijk ingezonden brief van d.d. 12.01.2023, vrijwel volledig onderschrijven.

Eindeloos gepingpong

Echter, feitelijk houden we elkaar al vele jaren bezig met het onderwerp milieu- en luchtvervuiling. Het concreet en adequaat aanpakken van de problemen is blijkbaar complex en schiet in elk geval niet erg op. Over alles is discussie en vaak komt van uitstel ook afstel, zoals we al meermaals hebben gezien. Wij denken dat er bij eindeloze gepingpong andere belangen meespelen dan het voornaamste belang van onze inwoners, namelijk hun gezondheid. Sommige partijen vinden het blijkbaar allemaal niet zo dringend en noodzakelijk, en vinden commerciële afwegingen belangrijker.

Het onderzoek spreekt bijvoorbeeld van negatieve effecten van de invoering van de milieuzone, namelijk dat het geld kost. Deze uitspraak spreekt eigenlijk voor zichzelf. In de eerste plaats is het flutconclusie van de onderzoekers, het is een grote open deur, maar het geeft ook duidelijk aan dat hier geframed wordt. Wij als SP zien uitgaven voor een beter milieu namelijk als een noodzakelijke en goede investering en zien dat dus als een absoluut positief effect. Wat ons betreft is de milieuzone een onderdeel van een grotere een integrale set aan maatregelen om milieu-en luchtvervuiling in Maastricht, nu eindelijk eens adequaat aan te gaan pakken.

Milieu en klimaat zijn toch topprioriteiten?

Want we kunnen het er toch over eens zijn dat klimaat- en milieuproblemen feitelijk topprioriteit zouden moeten zijn voor de raad, bestuur en ambtenarij. Wij zijn namelijk medeverantwoordelijk voor de gezondheid van onze inwoners en hebben een grote (zorg)verplichting voor onze kinderen. De nieuwe generaties van de toekomst zijn afhankelijk zijn van onze acties in het heden wat betreft het behoud van een veilige en gezonde leefomgeving en het bewaken van onze aarde. Wij vinden dat we moeten stoppen met het verspillen van tijd. We moeten elkaar vastpakken en knopen doorhakken.  

Vertraging, uitstel en afstel

Naast de kwestie milieuzone, spreken we in Maastricht ook over de ZE Zone. We zien dat de invoering van de zogenaamde ZE Zone gepland staat voor 2025, maar dat alle signalen erop wijzen dat dit veel later zal worden vanwege het feit dat ook landelijk, de elektrificatie langzamer verloopt dan gehoopt, overal leverproblemen zijn voor wat betreft de voertuigen, er ook een groot tekort is aan bijvoorbeeld laadpalen en de benodigde infrastructuur en niet te vergeten, er een stevige antilobby is tegen de veranderingen. Feitelijk zouden we dus te maken kunnen krijgen met de situatie dat we de komende jaren geen milieuzone hebben en ook geen ZE Zone. M.a.w. dat we ‘niks’ hebben.

Er is in het zogenaamde Zero Emission plan sowieso al sprake van uitzonderingen op de regel. Er is voorzien in de nodige ontheffingen en wel tot 2030. En ook deze laatste streefdatum zal waarschijnlijk verder gaan opschuiven met de rest van de vertragingen.

In de discussie over Park & Ride voorzieningen zien wij ook al weinig beweging. Het zal zomaar weer veel voeten in de aarde hebben om ze concreet gaan realiseren.

Gezondheid van onze inwoners gaat boven alles

Al met al, we praten ons suf over allerlei plannen en ideeën, maar doen feitelijk vrijwel niets of naar ons idee in elk geval, veel te weinig. Zo kan het dus zomaar zijn, dat als je vandaag in Maastricht geboren wordt, je al aan het puberen bent,  voordat de stad echt rekening gaat houden met jouw belangrijkste goed, namelijk je gezondheid.  

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier