h

MKD Zuid-Limburg sluiten?

3 maart 2023

MKD Zuid-Limburg sluiten?

Onze bijdrage aan de extra raadsvergadering over XONAR en de Kleuter Medische Dagverblijven in Zuid-Limburg. Deze MKD worden met sluiting bedreigd.

Lees hier onze bijdrage: 

Beste collega’s en in het bijzonder, ook de mensen op de tribune,

We hebben het vandaag tijdens deze extra raadsvergadering over XONAR breed en in het bijzonder over de MKD’s. In dit betoog wil ik vooral iets zeggen over deze Medisch Kleuter Dagverblijven in Zuid-Limburg. Zeer jonge kinderen variërend in de leeftijd van ongeveer 1 tot 5 jaar, verblijven hier soms wel jarenlang en krijgen een intensieve multidisciplinaire behandeling. Ze worden daarbij liefdevol omringt door een heel team gedreven specialisten en professionals dat dus vanuit verschillende disciplines nauw samenwerkt. Dit vergroot de ontwikkelkansen van het kind. Door de jonge leeftijd van die kinderen zijn ze vaak gelukkig nog goed leerzaam en kneedbaar en is er zodoende veel leed en grotere problemen op een latere leeftijd, te voorkomen. Die problemen zullen met grote waarschijnlijkheid ontstaan als er geen behandeling zal plaatsvinden op deze jonge leeftijd. Met persoonlijk aandacht, intensieve begeleiding en de inzet van passende instrumenten, is er gelukkig nog veel winst te behalen. Vaak wordt er een verergering van de problemen voorkomen of worden problemen gewoonweg definitief opgelost of zijn veel beter onder controle.

Die eerdergenoemde samenwerking strekt zich uiteraard ook uit naar de ouders en naar andere bij het kind betrokken partijen. Er wordt dus intens en integraal gekeken en feitelijk zijn de behandelingen allemaal maatwerk. Indien deze behandelingen aanslaan, kan een deel van deze kinderen doorstromen naar enige vorm van onderwijs waarvan ook een deel naar het reguliere onderwijs.

Dat is ook het grote doel van de MKD’s. Het zorgen voor een betere start van het leven van kwetsbare kleintjes. Het samen met ouders bouwen aan een steviger fundament voor de toekomst voor een grote groep kleine kinderen met vaak complexe problemen en grote uitdagingen.

Als je dit zo hoort en serieus neemt dan is het wrang, nee, dan is het verschrikkelijk, als men als MKD, te horen krijgt, dat het behandelen van die kinderen ook wel met wat minder kan. Een light versie behandeling. Dit als rechtstreeks gevolg van een éénzijdig gestuurde aanbestedingsprocedure via de gemeentes. Dat vertaalt zich dan in nieuw arrangement waarvan de deskundigen, deskundigen die elke dag met de voeten in de MKD-klei staan, zeggen, dat dit financieel en inhoudelijk onhaalbaar en onverantwoordelijk is. Op deze manier, zullen kwetsbare kinderen volledig tussen wal en schip terecht komen. Het is een cri du cour. Dit kan echt niet zo. 

Het lijkt op een operatiekamer met op het bed een ernstig zieke patiënt die geopereerd moet worden. De chirurg wil gaan snijden, maar de anesthesist is wegbezuinigd. Als de patiënt gaat schreeuwen, dan wordt die anesthesist  misschien alsnog vanuit een externe pool ingevlogen. Tenminste als die op dat moment beschikbaar, planbaar en vooral betaalbaar is. En als dat niet mocht lukken kan een verpleegkundige in opleiding, al kijkend op een YouTube instructiefilmpje, dat toch ook wel even overnemen. Even terug naar de chirurg.

Die chirurg heeft twee handen, dus een kleine ingreep bij een tweede patiënt op het bed ernaast, kan hij er toch wel meteen bij doen?  Lukt dat niet en blijft dit tweede bed leeg, krijgt hij gewoon niet betaald.

Er moet namelijk worden bezuinigd, maar de productieve uren moeten natuurlijk wel omhoog. Omdat er geen ambulante hulp meer in dit operatieteam werkt, zal de pas geopereerde patiënt zelf naar de verpleegafdeling moeten lopen want vervoer wordt niet vergoed.

We zitten met zijn alle in de val van de marktwerking en in de val van een rijk dat meer taken afschuift naar gemeentes en tegelijkertijd de geldkraan dichtdraait. De zorg wordt uitgekleed waar we bij staan. En er staat ons op dit gebied nog genoeg ellende te wachten in de nabije toekomst. Weet dat er ondanks dit alles, ook andere keuzes gemaakt kunnen worden. Het is echt aan onszelf. Het is geen natuurwet van meden en perzen.

De MKD’s in Zuid-Limburg kunnen namelijk wel openblijven en op een kwalitatieve manier werken. Kijk bijvoorbeeld naar de MKD’s in Midden- en Noord-limburg daar kan het gewoon.

Wij zeggen dan ook, ga samen terug aan de tekentafel en betrek dit keer ook de echte specialisten binnen het MKD erbij en kom dan met een nieuwe uitkomst die voor de kinderen, diegene waar dit eigenlijk allemaal hier om draait, het beste uitpakt. Even de pauze knop en dan constructief verder. Er is geld genoeg in de keten om dit probleem op te lossen.

Van de gemeente wordt gevraagd om over de eigen schaduw heen te stappen en niet langer marktwerking en kille cijfers het leven van al die kleintjes, te laten dicteren. 

Dank u wel!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier