h

Luchtkwaliteit in onze stad dramatisch slecht

4 januari 2024

Luchtkwaliteit in onze stad dramatisch slecht

Betoog Raadsvergadering 19 december 2023

De SP heeft het meermaals onder de aandacht gebracht. De luchtkwaliteit in Maastricht is dramatisch slecht. Het is niet 5 voor twaalf, maar ruim eroverheen. En dus is er geen tijd meer voor halfslachtige maatregelen.

Als antwoord op de talloze vragen die wij afgelopen jaren stelden over dit onderwerp, kregen we o.a. te maken met uitspraken over bijvoorbeeld het zelfreinigend vermogen van voertuigen. Alsof het probleem vanzelf zal gaan verdwijnen? en we hoorde ook bijvoorbeeld de stelling…. Maar, het gaat wel steeds beter met de luchtkwaliteit.

En dat laatste is alsof je als trainer van MVV na een nederlaag van 10 – 0, terwijl je het hele seizoen op de laatste plaats staat en zeker gaat degraderen zegt tegen de reporter, dat het wel steeds beter gaat. Woordenspelletjes, dat zijn het. De realiteit is ernstig genoeg en vraagt om snellere actie en meer interventies. Bottom line stellen we in onze stad mensen bloot aan te veel en zeer ongezonde verontreinigen. Waarom doen we dat?  Dat denk je dan als mens met een gezond verstand? Heel veel mensen en organisaties in onze stad zijn al eerder in protest gekomen, meermaals en ook goed onderbouwd. Deskundige bevestigen keer op keer de aangehaalde onderzoeken en conclusies.

Aan de andere kant zien we erg veel antilobby tegen voorgestelde maatregelen en ideeën om de vervuiling tegen te gaan zoals tegen de milieuzone en de zero-emissie zone.

Die zero emissiezone staat zoals we de laatste maanden en dagen weer overal kunnen lezen, ook alweer aardig onder vuur.

Voor veel mensen is het economische belang blijkbaar belangrijker dan onze gezondheid en die van onze kinderen.

Ik was van plan het niet meer te hebben over die milieuzone. Terwijl dat wel een maatregel is die bewezen effect kan hebben op de luchtkwaliteit in onze stad.

Ik heb hier achter dit spreekgestoelte al eens eerder een betoog gehouden over dit onderwerp en een reconstructie gegeven hoe de coalitie naar ons idee, de milieuzone vertraagd en steeds maar uitgesteld heeft en ten slotte, de nek heeft omgedraaid. Om vervolgens n.b. zelf via de senioren partij, met een motie op de proppen te komen om net die luchtkwaliteit te willen gaan bevorderen.

Het college mocht het verder uitwerken en dat ligt nu vandaag voor. Het geld dat voor de milieuzone was bedoeld komt nu terecht in projecten waarvan we helemaal niet weten of ze wel werken. En de meerderheid van de raad die vindt dat schijnbaar allemaal prima.

Op de vraag om de voorgestelde maatregelen in elk geval vooraf te onderzoeken op hun effecten, wordt geantwoord: de raad wilde het toch snel, er zijn geen onderzoekbureaus beschikbaar, zelfs ons huisbureau BUCK gaf blijkbaar niet thuis… en tenslotte sprak de betreffende wethouder uit dat hij enige twijfels heeft of al die onderzoeken wel zin hebben.

Als we het persé zouden willen als raad, dan moet dat maar na het besluit van vandaag. Als een soort van mosterd na de maaltijd. Als een soort roet- en loodwolk na de regenbui.

En wij, de SP denkt dat onderzoek ZEKER WEL nu nodig is en zin heeft, al was het alleen al om de discussie en de vergelijkingen zuiver te houden. Voor de SP hoeft het vandaag niet door de raad heen gejast te worden. Wij zijn bereid om op de uitkomsten van het onderzoek te wachten. Wij zijn bereid om na de conclusies uit die onderzoeken, te kiezen voor wellicht betere maatregelen dan die nu worden voorgesteld. We kunnen het geld maar 1 x uitgeven. Haastige spoed is zelden goed..

En tenslotte voorzitter, collega’s en mensen op de tribune, betrek de (ervarings-) deskundige die we ter beschikking hebben in onze stad in godsnaam veel beter bij dit proces en de belangrijke keuzes.

Vandaag bepalen wij samen een stukje van onze toekomst. Vergeet dat niet!! Ook mijn kleinkinderen rekenen op u. We open zelfs een expositie schone lucht akkoord  voor de kinderen in onze stad. Voeg daar daden aan toe a.u.b.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier