h

Statiegeldhangertjes aan vuilnisbakken

24 april 2024

Statiegeldhangertjes aan vuilnisbakken

Bijdrage debat 23 april  2024 - n.a.v. de Motie PVM/D66 - statiegeldhangers.

Wij stemmen tegen deze motie van PVM/D66. Dat mag wel duidelijk zijn na ons betoog bij een soortgelijk voorstel de zogenaamde doneerringen van D66 een tijdje geleden.

Natuurlijk zijn wij als SP vóór het milieu, recycling, circulaire economie en duurzaamheid etc. Maar het idee van statiegeld hangers heeft voor ons iets opportunistisch. Op het eerste gezicht lijkt het een speels en goed bedoeld initiatief.

Echter, er zijn genoeg andere plekken waar je blikjes en statiegeld flessen direct kunt inleveren. Soms kun je daar de bon ook doneren aan een goed doel. Maar dat moet je wel willen. Dat kost inspanning en tijd.

In de praktijk blijkt dat veel mensen dat statiegeld niet de moeite waard vinden. Die blikjes en flessen komen in een gewone afvalbak terecht of nog erger, worden gewoon op de grond gegooid, en vormen het bekende zwerfafval. Dat is helaas een realiteit. Ik zie dat niet substantieel veranderen met die hangers. Velen zullen alsnog de zaak op straat gooien of net in die afvalbakken waaraan geen hanger bevestig is. Opvallend. Het lijkt ook of er steeds meer plat getrapte blikjes op straat liggen.

Samenvattend: Als ik het nu goed begrijp, is deze statiegeld hanger, bedoeld als een soort combinatie van chariteit en het tegengaan zwerfafval of iets dergelijks?

Willen we dit wel als stad? Geeft dat nou echt een fijn gevoel om op deze manier te doneren aan de noodlijdenden onder ons? Voel je een beter mens door die blikjes en flesjes in een rekje te plaatsten?  En dan te zien dat armen en noodlijdenden mensen het voor ons opruimen en met grote zakken op de rug heen en weer naar de supermarkten kopen om het om te wisselen?

Ik quote de motie: “Constaterende dat er jammer genoeg ook in Maastricht een toename is van mensen in geldnood en zonder onderdak die elke cent kunnen gebruiken om te voorzien in de eerste levensbehoefte eten en drinken”.
Begrijp ik het nu goed? 
Voor deze echt noodlijdende mensen die op straat leven en elke cent kunnen gebruiken om te overleven, gaan WIJ dus een rekje hangen aan de vuilnisbakken in onze stad?

Ik kan het niet als meer zien als een karige aalmoes Een aalmoes in blik- of flesvorm. En… wat mogen ze ons dankbaar zijn. Deze mensen ruimen als het ware onze rotzooi op, maar ook onze luiheid. En vooral het leidt het tot wegkijken van de echte problemen. Die problemen blijven namelijk gewoon bestaan.

Door dit hele verhaal ontstaan er ook weer nieuwe problemen. Op NS-stations en in de treinen ontstaan er nu al regelmatig opstootjes en asociaal gedrag, doordat mensen snel de vuilnisbakjes in de coupés willen leeghalen.

Ik schaam me als inwoners van Maastricht om die mensen zo te zien rondscharrelen in onze stad. En dat wij dat dan eigenlijk met deze rekjes extra faciliteren.

Als je al wat wil doen voor de armen steun structurele initiatieven die armoede bestrijden ruimhartig. Dat is lange termijn denken. De echte oplossingen voor armoede en afval/milieu/klimaat problemen liggen natuurlijk op een heel ander niveau, laten we daar ons geld in investeren als stad Maastricht. Dat zijn echte keuzes maken. Dit voorstel is symptoombestrijding en slechts een pleister op de wonde. 

Als we het echt belangrijk vinden om deze mensen te helpen én het afvalprobleem te tackelen, geef ze dan een fatsoenlijke beloning c.q. salaris voor hun activiteiten.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier