h

Prestige project Campus vraagt miljoen voor onderzoek

25 september 2024

Prestige project Campus vraagt miljoen voor onderzoek

Raadsvergadering 24 september 2024

Betoog aangaande budget voor onderzoek Businessplan Randwyck Campus

Geachte voorzitter, collega’s en wethouders,

U vraagt ons om budget aangaande onderzoek en business planning van de campus. Wij hebben nog veel vragen, twijfels en willen meer duidelijkheid, de laatste RIB was een voorzichtig begin.

De verdere ontwikkeling en uitbreiding van de Brightlands Maastricht Health Campus is opnieuw een ambitieus project voor onze stad. We herinneren ons allemaal de mooie verhalen, de grote visies en de bezoeken ter plekke. Maar laten we eerlijk zijn: dit project speelt al jaren en lijkt soms meer een hoofdpijndossier te zijn, vol met mitsen en maren in plaats van een geweldige kans voor de stad. En nu wordt ons verteld dat het dit keer écht anders zal gaan.

Maar wat hebben we de afgelopen jaren nou bereikt? Is de huidige campus echt een succes? Kunnen we echt verder bouwen op een stevige basis die afgelopen jaren gelegd is, of hebben we al eerder verkeerde keuzes gemaakt, zitten we op de verkeerde plek en is het nu, het verkeerde moment? Wij kunnen dat niet inschatten.

Steden zoals Leiden en Eindhoven zijn al een stuk verder op de innovatieweg. Willen wij wat dat betreft in een bezemwagen? Ligt de campus aan het infuus bij het MUMC, in afwachting van een wonder? Waar beginnen we aan? Hebben we als gemeente en gemeenteraad  straks nog wel wat in te brengen? En vooral, kunnen we straks nog terug?

En zo niet, moeten we dan een hele campus overeind houden met gemeenschapsgeld, omdat de interesse van start-ups, huurders en investeerders e.d. toch feitelijk tegenvalt? Dat lijkt ons onwenselijk en onhaalbaar.

We zijn dan ook tegen de grote uitgaven die nu al gedaan zijn of gepland staan. Er is teveel onduidelijk en verder zijn we van mening dat wij als gemeente zelf en onze partners zeker, ongelooflijk veel kennis en ervaring in eigen huis hebben, en dus onnodig steeds een beroep doen op dure externe bureaus.

Wat leverde de eerder uitgevoerde verkenningen en het zogenaamde nieuwe narratief eigenlijk op. Staan de verkeerslichten op groen of weten we dat nog helemaal niet en moeten we flink op de rem staan?

Is het project niet erg onverantwoord in een tijd waarin het Rijk bezuinigt op onderwijs, wetenschap en zorg. In een tijd waarin alle signalen op rood staan om een dure nieuwe campus te ontwikkelen, aangezien het regeringsbeleid stuurt op een beperking van de influx van internationale studenten, arbeidsmigranten en kenniswerkers. En wat als het Groeifonds niet doorgaat? Valt dan het hele project in duigen? Wat als een van de partners zich terugtrekt? Of Einstein afhaakt..

Kortom, bij de SP leven nog te veel vragen om budget goed te keuren op dit moment en op deze manier, terwijl we als raad tot nu toe te weinig antwoorden hebben gekregen.

Voor ons is het duidelijk: dit project draait vooral om vastgoed. Dat is geen gezonde basis. In de laatste RIB (Raad informatie brief) probeert met heel veel woorden te zeggen dat we opnieuw de markt gaan bekijken en daaruit een nieuwe groeistrategie ontwikkelen. Kosten totaal een luttel miljoentje?

Maar, dat hadden de betrokken partijen – de UM, Maastricht UMC+, de provincie en de gemeente – toch allang moeten en kunnen doen. Heeft men de ogen dicht gehad? Men zou toch in de tussentijd moeten weten of dit een haalbare kaart is? Blijkbaar was het voor de markt tot nu toe helemaal niet aantrekkelijk genoeg om in te stappen. Waarom zou dat nu anders zijn?

Een gewetensvraag: Wat doen we als die ingehuurde bureaus straks zeggen dat dit project onhaalbaar is? Stopt de campus dan? Laten we het dan toch doorgaan en zitten we decennia vast aan een project dat te groot is om te falen, om uiteindelijk een bodemloze put blijken te zijn? Hebben we enig zicht voor welke investeringen we in totaal komen te staan? Wat is er al nu aan geld uitgegeven bijvoorbeeld aan dat narratief en incubators en alles daaromheen? Waar gaat het geld heen? Wie profiteert nou echt van onze investeringen

Al het geld dat we in de campus steken, hebben we bovendien hard nodig voor andere zaken. Denk aan het aanpakken van armoede, woningnood en het behoud van een toegankelijke, sociale stad. We moeten stoppen met de ongebreidelde groei van commercie. Er zijn genoeg uitdagingen in Maastricht die dringend om aandacht vragen dan alleen prestigeprojecten die misschien nooit van de grond komen.

Om dit alles en meer, dient de SP vandaag het volgende amendement in.

‘De gemeenteraad van Maastricht, in vergadering bijeen op 24 september 2024, behandelende het raadsvoorstel 62-2024,

BESLUIT
Beslispunt 5 (‘Stemt in met verstrekken van een investeringskrediet uit het MJIP gebiedsontwikkeling Randwyck ad € 0,500 mln. ten behoeve van ontwikkeling businessplan Brightlands Maastricht Health Campus’) te schrappen,

En gaat over tot de orde van de dag.’

Dank u wel.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier