h

Ombudspolitiek en bestuurlijke integriteit

21 november 2024

Ombudspolitiek en bestuurlijke integriteit

Auteur: Stephanie Blom SP Raadslid Maastricht 

Als SP Maastricht zetten wij ons elke dag, ook bij nacht en ontij, in voor een samenleving waar de mens en de gemeenschap, en niet het grote geld en de zakelijke belangen van een selecte club, centraal staan. Ook wij willen dat de politiek, en zeker de lokale politiek, dichtbij de mensen staat, voor iedereen toegankelijk is en problemen echt oplost. Ombudspolitiek, een vorm van politiek bedrijven die lijkt op de rol die een ombudsman normaliter inneemt, kan daarbij wel degelijk een belangrijke rol spelen. Toch moeten wij als gemeenteraad en het college oppassen dat deze inzet niet gebruikt wordt ter bevoordeling van de persoonlijke belangen van een eenling of enkelen, of een speelbal wordt van grote spelers met veel geld. Want de politiek hoort er wat ons betreft voor iedereen te zijn, en niet alleen voor de mensen met de juiste connecties en zakken die diep genoeg zijn om druk uit te kunnen oefenen.

SP staat naast mensen

Ombudspolitiek kan wat de SP betreft heus wel een manier zijn om mensen in de stad te helpen die tussen wal en schip dreigen te vallen. Als gemeenteraadslid ben je soms de laatste strohalm voor mensen die tegen metershoge bureaucratische muren oplopen, of ook na lang aandringen en op deuren bonzen geen gehoor krijgen bij de bevoegde instanties. Het gaat dan bijvoorbeeld om een wijk die stelselmatig vergeten wordt bij onderhoud, Toeslagenouders die zich niet gehoord en gezien voelen, of mensen die door steeds hogere huren of energiekosten in de problemen dreigen te komen. Daarvoor zijn wij er. De SP is van oudsher een partij die naast mensen staat, en dat zullen we altijd blijven doen.

Werken aan structurele verbeteringen

Maar, en dit is de kern van dit betoog, deze aanpak is geen vrijbrief om willekeurige persoonlijke belangen op te pakken. Politiek moet altijd gaan over het algemeen belang, en er met name zijn voor hen die zich minder gehoord en gezien voelen door het bestuur in het stadhuis. Het mag niet zo zijn dat ondernemers met grote zakken geld of de juiste vriendjes via de politiek voorrang krijgen en hun invloed proberen aan te wenden om iets voor elkaar te krijgen. Ook individuele problemen die om financiële regelingen, ontheffingen, en vergunningen draaien, horen niet thuis op de politieke agenda van de gemeenteraad en de stad. Daar hebben we loketten en onafhankelijke instanties voor opgetuigd, die – zoals ambtsgenoot Martin van Rooij van M:OED tijdens de laatste raadsvergadering zei, tot de beste van de wereld behoren. Het is onze rol om juist de grotere misstanden aan te pakken en juist dáár structurele verbeteringen af te dwingen.

Integer omgaan met macht, invloed en middelen

“Integriteit” is voor de SP dan ook geen loze kreet, maar een basisvoorwaarde voor een goed functionerend en eerlijk stadsbestuur en een rechtvaardig samenleven. Dat betekent dat raadsleden en wethouders altijd zorgvuldig moeten omgaan met hun macht, middelen en invloed. Als politiek moeten en mogen we niet onderhandelen over persoonlijke belangen of het bevoordelen van individuen, en we die al helemaal niet proberen te agenderen door middel van moties vreemd aan de orde van de dag, of door eenzijdige collegebesluiten. Of het nu om een grote projectontwikkelaar, een welbekende hotelier, een prestigieuze culturele instelling, of een kleine ondernemer gaat: de gemeentepolitiek hoort niet tot hun persoonlijke speelveld te verworden.

Inwoners willen echt gehoord en gezien worden

Waar we als SP wél voor staan, is om echt structurele problemen op tafel te leggen. Denk aan wijken zoals Malpertuis, Nazareth, Pottenberg of Wittevrouwenveld waar bewoners al jaren te maken hebben met vervuilde straten, slechte woningisolatie, schimmelvorming, een gevoel van onveiligheid, en sociale ongelijkheid en segregatie. Als de bewoners van die wijken het gevoel hebben niet gehoord te worden, dan pakken wij graag samen met hen de handschoen op om te kijken hoe we onze gezamenlijke macht zoveel mogelijk kunnen mobiliseren en onze stem kunnen laten horen. Politiek gaat wat ons betreft namelijk over daadwerkelijk samenleven, over eerlijke kansen en solidariteit. En dát is het grote verschil met hoe andere partijen in de gemeenteraad in de wedstrijd staan.

Wethouders zijn geen persoonlijke klantenservice

In het ‘Huis van Thorbecke’, zoals ons staatsbestel zo mooi is gaan heten, zijn de rollen van raadsleden en wethouders bewust gescheiden, en dat is maar goed ook. Raadsleden zijn de ogen en oren in de stad, en ze stellen problemen aan de orde. Ze moeten ervoor zorgen dat de mensen in de stad die zij vertegenwoordigen gehoord worden. Wethouders zijn wat ons betreft vooral de uitvoerders van het door de raad vastgestelde beleid. Zij moeten zorgen dat beleid eerlijk en rechtvaardig wordt uitgevoerd, zonder aanziens des persoons, en ervoor waken dat de belangen van enkelen niet bevoordeeld worden ten koste van die van de hele stad. Deze scheiding voorkomt dat wethouders een persoonlijke klantenservice worden voor partijgenoten en vrienden, of zich laten beïnvloeden door individuele belangen. Dat betekent wat de SP betreft ook dat wethouders nóg een stuk terughoudender moeten zijn dan raadsleden in waar zij hun ogen en oren te luisteren leggen, naar wiens belangen zij bereid zijn om te luisteren, en voor wie zij net een tandje sneller lopen.

Achterkamertjes op slot

Onze politiek moet het vertrouwen van mensen verdienen door duidelijk te maken dat we voor iedereen strijden, niet alleen voor hen die weten waar de achterkamertjes zich bevinden. Het is aan ons om te blijven bewijzen dat politiek eerlijk en zuiver kan zijn, zonder vriendjespolitiek en zonder machtsmisbruik. Want pas dan bouw je aan een samenleving die echt solidair is en waarbij de mensen het vertrouwen in de politiek terugvinden. Maastricht verdient dan ook een politiek die dichtbij de mensen staat, maar die zowel individueel als collectief ook sterk genoeg is om machtsmisbruik af te wijzen en (de schijn van) belangenverstrengeling te allen tijde te voorkomen.

En dáár maakt de SP zich hard voor, en dat zullen we ook in de komende jaren blijven doen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier