h

Is Maastricht rijp voor een linkse coalitie?

10 februari 2005

Is Maastricht rijp voor een linkse coalitie?

Maastricht moet rijp gemaakt worden voor een linkse coalitie bestaande uit PvdA, Groen Links en SP. En het wordt tijd dat de PvdA naar links gaat kijken en de kiezer tegemoet treedt met een sociale belofte die kan worden waargemaakt. Aldus de SP Maastricht. Een opinie van Jacqueline Gabriƫl. De arrogantie van de macht regeert in Maastricht.

Gerard van Rens van het CDA gaat de rode loper uitleggen voor de burger, aldus het artikel van 4 oktober ('CDA vindt coalitie van drie voldoende') in Dagblad de Limburger.

Deed het CDA dat - de rode loper uitleggen dus - ook toen het de mening van de busgebruiker op de Markt naast zich neerlegde?
Meer dan negentig procent van de busgebruikers wil immers niet dat de bushalte wordt verplaatst, maar met nipte meerderheid werd dankzij het CDA besloten dat voor zes miljoen euro toch te doen.

Legde het CDA ook de rode loper uit voor de burger toen de partij besloot de Dousberg op te doeken?
De camping moest wijken omdat er o zo dringend een golfbaan moest komen. Die er nog steeds niet is. De SP wist via een publieksactie ternauwernood te voorkomen dat het buitenbad van de Dousberg de hele zomer dicht zou zijn.

En waar is dat witten van al die gesubsidieerde banen waar het CDA de mond zo vol van had? Er is toch alleen maar wegbezuinigd bij de ambtenaren en er zijn helemaal geen banen aan de onderkant bijgekomen.

Stel je voor dat het CDA nog meer slagkracht krijgt. Dan weten we zeker dat we een casino aangevuld met reuzenrad rijker worden in de stad.
De voorzitter van het CDA Maastricht doet er zelfs nog een schepje bovenop.
Meneer Van Wijnbergen gaat druk uitoefenen op instanties waar de gemeente in principe geen zeggenschap over heeft. Hij doelt natuurlijk op de door het CDA en PvdA verkochte Stadsbus en Nutsbedrijven, of de parkeergarages waar de gemeente nauwelijks zeggenschap over heeft omdat zij in handen zijn van Q-Park.
Om nog maar niet te spreken over de toekomstige privatiseringen die al op de rol staan. Dat is toch boter op je hoofd? Eerst alles op de markt zetten en dan proberen noch enige zeggenschap te houden door hard te roepen in de media dat van alles misgaat.

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Er wordt driftig geworven bij de kiezer en politieke partijen zien er geen been in voor een kortstondige periode alles in de strijd te gooien om de kiezer te werven.
Het geheugen van het CDA is wel heel erg kort. Maar ook de overige partijen kunnen er wat van.
Zo kan het zelfs gebeuren dat het de VVD is die plotseling opkomt voor meer bomen in de stad, jaren vechten van GroenLinks ten spijt. Wist u dat John Aarts, wethouder van de VVD, zelfs bereid is tol te heffen aan de invalswegen? U weet wel: die partij die zo opkomt voor de auto's.

Dat het gevaarlijk is verkiezingsbeloftes te geloven weten we van het kabinet-Balkenende. Tijdens de verkiezingen een sociaal gezicht en na de verkiezingen een nieuw zorgstelsel waar iedereen de haren van overeind gaan staan.

Maastricht moet rijp gemaakt worden voor een linkse coalitie bestaande uit PvdA Groen Links en SP.
Het wordt tijd dat de PvdA naar links gaat kijken en de kiezer tegemoet treedt met een sociale belofte. Maar deze keer eentje die kan worden waargemaakt omdat een linkse coalitie in Maastricht ze kan uitvoeren.
Het is nog maar de vraag of het na de verkiezingen verstandig is het CDA aan te laten schuiven.
Van Rens, huidige lijsttrekker van het CDA, had bij de vorige verkiezingen onvoldoende stemmen om met voorkeur te worden gekozen. Hij kwam in de raad dankzij het wethouderschap van Piet Keijmis. Een toontje lager zingen zou hem niet misstaan.

U bent hier