h

ROOD vraagt jongeren: Werkt jouw baan?

7 juni 2007

ROOD vraagt jongeren: Werkt jouw baan?

ROOD, jong in de SP roept jongeren met een baan of bijbaan op de vragenlijst “Werkt jouw baan?” in te vullen. Vandaag en gisteren werden door ROOD Maastricht in een mum van tijd 120 vragenlijsten ingezameld bij de lokatie van de Universiteit Maastricht in Randwijck.

ROOD, bespeurt veel onvrede onder jongeren over flexcontracten en uitzendwerk die van jongeren wegwerpwerknemers maken. Veel jongeren werken onder een nul- of weinig-uren contract terwijl ze in werkelijkheid structureel meer uren werken in een lange periode. Hierdoor worden jongeren bij ontslag of ziekte benadeeld. Bij ROOD komen meldingen binnen van het niet en te weinig doorbetaalt krijgen van loon bij ziekte. Ook het niet of te weinig betaald krijgen van vakantiegeld komt voor.

ROOD is daarom begonnen aan een grondige landelijke inventarisatie van oneerlijke toestanden onder jongeren met een baan of bijbaan. Met de uitkomsten dringt SP Tweede Kamerlid Renske Leijten bij Minister Donner aan op meer toezicht door de arbeidsinspectie en wettelijke maatregelen ter verbetering van de arbeidscontracten. Tot nu toe laat Donner de jongeren in de kou staan. De arbeidscontracten zijn een kwestie tussen werkgever en werknemer. Volgens Donner moeten de jongeren maar naar de rechter stappen als de werkgever de contracten niet nakomt.

Het onderzoek onder werkende jongeren is nog volop bezig.

Ook ROOD Maastricht gaat deze zomer nog op verschillende lokaties waaronder het CWI jongeren benaderen om de vragenlijst in te vullen.

U bent hier