h

Met Remi Poppe ‘n uurtje in een buurtje

22 maart 2008

Met Remi Poppe ‘n uurtje in een buurtje

De huizen in de Bauduinstraat en de Niersstraszstraat zien aan de buitenkant heel goed uit. Kunststof kozijnen, voordeuren met een prachtige omlijsting in de gevel en mooie bakstenen muren. Helaas is het aan de binnenkant een heel ander verhaal, met dank aan de bewoners mochten Remi Poppe en een aantal leden het ware tafereel aanschouwen. En toen kwam de ontluistering.

Het bezoek van SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe aan Wittevrouwenveld bestond naast een zeer leerzame uiteenzetting van Remi over de geschiedenis en de huidige staat van de volkshuisvesting in Nederland uit een rondgang door de buurt. Het onderdeel “een uurtje in een buurtje”, zoals deze activiteit binnen de partij heet, stelde het SP-gezelschap al snel voor een paar vragen. Hoe kan het contrast tussen de binnenkant en de buitenkant zo groot zijn? Het antwoord werd met eigen ogen geconstateerd. Huurbaas Servatius komt onvoldoende zijn verplichtingen na in het onderhouden en repareren van de woningen. Eenvoudige kleine reparaties worden soms pas na maanden of helemaal niet uitgevoerd. Het vervangen van een kapot stopcontact kan als een kleine reparatie gezien worden. Maar als het niet op tijd en snel gebeurd kunnen in huis ernstige ongelukken gebeuren.

Ook met het wettelijk verplicht groot onderhoud is Servatius erg karig. Oeroude keukenblokken die niet meer te repareren zijn, worden ook niet vervangen. En het lijkt wel alsof het vervangen van oud en versleten sanitair niet op het lijstje van Servatius voorkomt. Lekkages en vocht die aan de buitenkant niet te zien zijn, maar waar de huurders juist binnen in hun woning last van hebben worden of provisorisch verholpen, waardoor het euvel binnen de kortste keren weer terugkeert, of helemaal niet.
Brandgangen worden niet opgeruimd en schoongemaakt. Huurders wiens tuin meer en meer op een stortplaats begint te lijken worden blijkbaar niet door de huurbaas gemaand de troep op te ruimen.

De huurders zelf proberen met de beperkte mogelijkheden die ze hebben maar met veel creativiteit de gebreken zelf op te kalefateren. Soms lukt hun dat ook nog aardig. Maar wat door en door versleten is en z’n langste tijd al lang geleden gehad heeft, is met zelfklussen niet meer te repareren. Bovendien kost het hun veel geld en ergernis terwijl Servatius elke maand de huur en de extra bijdrage aan het Abonnement Huurdersonderhoud int.
Ook de inrichting van de openbare ruimte is op menige plaats raadselachtig.
Wie bedenkt het, een stoep aan te leggen waar niemand met een rollator of rolstoel kan rijden of met een kinderwagen uit de voeten kan? Ook huurbaas Servatius.

En dan te weten dat de SP deze keer slechts ’n uurtje in de buurt is geweest, niet de bezochte woningen van te voren heeft uitgezocht en al zoveel ongeregeldheden is tegengekomen waar de huurbaas aansprakelijk voor is.
We vrezen dat we nog slechts het topje van de ijsberg gezien hebben in dit deel van Wittevrouwenveld. Remi Poppe die al heel veel gezien heeft op het gebied van woningen was op z’n zachts gezegd, zeer onaangenaam verrast dit in Maastricht aan te treffen.

U bent hier