h

SP wil opheldering over ammoniaktransporten door Maastricht

5 maart 2008

SP wil opheldering over ammoniaktransporten door Maastricht

De SP fractie wil met spoed opheldering van portefeuillehouder veiligheid Burgemeester G. Leers over het bericht in Dagblad de Limburger van woensdag 5 maart dat mogelijk ammoniaktransporten door Maastricht gaan plaatsvinden vanaf 2010.
De SP vindt dat deze met zeer gevaarlijke risico’s omgeven ammoniaktreinen, om welke rede dan ook, nooit en te nimmer door de stad mogen gaan rijden.

Het kabinet heeft in ruil voor 48 miljoen euro met DSM afgesproken dat met het sluiten van één ammoniakverwerkende fabriek in IJmuiden en het verplaatsen van één fabriek naar Geleen, vanaf 2010 geen ammoniaktransporten meer zullen plaatsvinden tussen Geleen en IJmuiden. Dat is goed nieuws. De SP heeft jarenlang samen met de burgers uit de omgeving waarlangs de ammoniaktreinen rijden actie gevoerd vóór het stoppen van deze zeer gevaarlijke transporten.
Maar deze afspraak met DSM heeft tot gevolg dat het kabinet daarmee vanaf dat jaar de weg opent voor ammoniaktransporten door Maastricht.
Naar verluid zal bij DSM nog altijd sprake zijn van overproductie van 50 duizend ton ammoniak dat getransporteerd moet gaan worden naar afnemers in België en Duitsland. Dit zou betekenen dat voor het transport naar België ammoniaktreinen dwars door Maastricht gaan rijden. Dat kan absoluut onmogelijk de bedoeling zijn.
Beter is dat het sein permanent op rood gaat voor ammoniaktreinen.

De SP wil van portefeuillehouder veiligheid burgemeester Leers weten of hij op de hoogte is van deze mogelijke toekomstige transporten. En zo niet wat hij gaat doen om zo snel mogelijk opheldering te krijgen van Den Haag. Ook wil de fractie weten wat hij gaat ondernemen zodat het absoluut uitgesloten is dat vanaf 2010 ammoniaktransporten door Maastricht gaan plaatsvinden.

Mensen die binnen een straal van vele kilometers van de
transportwegen wonen en verblijven lopen bij calamiteiten of ongelukken onaanvaardbare risico’s.

U bent hier