h

Kermis niet verplaatsen, maar kwaliteit verbeteren

27 mei 2008

Kermis niet verplaatsen, maar kwaliteit verbeteren

Met deze bewoording sprak wethouder Jacobs zich uit over de St. Servaaskermis in Dagblad de Limburger van 16 mei. Gedateerde en weinig verrassende attracties, een leeg ogend plein zouden een verlaten gevoel bij de wethouder achterlaten. Nu weet ik niet wanneer en hoe laat onze wethouder over de kermis gezworven heeft, maar ik kan mij indenken dat als dit op een donderdagmiddag is gebeurd je natuurlijk niet de mensen vindt die aan het werk of op school zijn of andere dagelijkse dingen doen . Jammer dat dit gegeven niet door de wethouder wordt meegenomen in zijn verlaten gevoel.
Dat mensen op de terrassen gehinderd worden door de harde muziek kan ik mij ook niet indenken, als de terrassen goed gevuld zijn en de obers er lachend rondlopen.

Maar naar mijn mening het gaat over iets heel anders. De wethouder heeft een dilemma als hij naar de dagen kijkt dat het Vrijthof nog bezet mag zijn in de nieuwe evenementennota. Met alleen de prestigieuze evenementen (of zoals men het zo mooi weet te zeggen in de evenementennota “reputatie vesterkende evenementen”) zoals Rieu, Preuvenemint en Winterland is alles vergeven voor wat betreft gebruik maken van het Vrijthof. Er is geen plaats meer voor het grootste volksvermaak op het Vrijthof en dreigt de kermis van het volksplein te verdwijnen.

De kermis hoort bij Maastricht op het Vrijthof zoals de St. Servaasbasiliek ook bij het Vrijthof hoort. Over kwaliteit kun je discussiëren, maar uit het vakblad voor kermisexploitanten De Komeet van 8 november 2007 blijkt dat de najaarskermis van oktober vorig jaar een waar succes was.
Een citaat: “Stralend weer, de terrasjes vol en ook de kermis had niet over belangstelling te klagen. Het publiek wist de aantrekkelijke kermis dus te waarderen.
Om te schermen met “topattracties naar de Geusselt”, kun je natuurlijk ook stellen dat andere topattracties (lees Rieu) ook op de groene vlakten van de Geusselt hun attractie aan het grote publiek kunnen tonen. Veel muzikale grootheden spelen in voetbalstadions of op grote groene weiden. Hierdoor komt er wel ruimte vrij om het volksvermaak van Maastricht, de kermis, de ruimte te geven op het Vrijthof en er een kwalitatief en spetterend volksfeest van te maken zoals de Maastrichtenaar en bezoekers verdienen.
De opmerking dat kermisexploitanten wegblijven bij de buurtkermis kan kloppen. Als je in één week twee kermissen organiseert, een in de binnenstad en een in Heer, dan kan ik mij voorstellen dat exploitanten een kermis kiezen waar de concurrentie niet zo groot is.
Ik maak mij zorgen over de plaats van de kermis in Maastricht. Straks als culturele hoofdstad te boek staan zonder volksvermaak te hebben zoals een kermis, geeft te denken waar men mee bezig is en vooral voor wie.
Ik roep de wethouder op om straks in de evaluatie niet te discussiëren over waar de kermis komt te staan maar hoe de kermis op het Vrijthof er uit ziet voor de komende decennia. Dat is reputatie versterkend voor Maastricht en niet het volksvermaak op een weide achteraf.

John Gunther
Raadslid voor de SP Maastricht.

U bent hier