h

Actievoerende huishoudelijke hulpen boeken succes(je)

29 augustus 2008

Actievoerende huishoudelijke hulpen boeken succes(je)

De salarisverlaging is nog niet van de baan. Ook bestaat nog geen duidelijkheid of de huishoudelijke hulpen bij hun cliënten het werk mogen blijven doen dat nodig is.

De salarisverlaging is nog niet van de baan. Ook bestaat nog geen duidelijkheid of de huishoudelijke hulpen bij hun cliënten het werk mogen blijven doen dat nodig is. Naast een geslaagde demonstratie en manifestatie op de Markt, is onder aanvoering van het actiecomité “Hee, kom niet aan mijn portemonnee” al enig succesje geboekt. Er komt, zij het langzaam, beweging in.
GdK01
Tijdens de manifestatie op de Markt was het woord aan het actiecomité.
Het actiecomité maakte bij monde van Marjan Eshuis duidelijk dat het niet de bedoeling KAN zijn dat nog maar 20 procent van de mensen in aanmerking komt voor plushulp. Dat het niet de bedoeling KAN dat wij 20% salaris moeten inleveren. Dat het niet de bedoeling KAN zijn dat cliënten de hulp niet meer krijgen die zij nodig hebben. Dat het niet de bedoeling KAN zijn dat cliënten hun vertrouwde hulp sinds jaren, door de herindicaties vaarwel moeten zeggen.
“Daarom eisen wij behoud van functie, behoud van kwaliteit van zorg voor onze cliënten en behoud van het salaris wat we verdienen, want dat MOET de bedoeling zijn, en wij voelen ons hierin gesteund door duizenden medeburgers. Verder eisen wij van de landelijke politiek, en wij voelen ons hierin gesteund door collega's vanuit het gehele land die in dezelfde positie zitten, dat de hele Wmo opnieuw bekeken wordt. Want ons inziens is deze zijn doel compleet voorbij geschoten, er heeft alleen maar heel veel ellende en onrust veroorzaakt onder medewerkers en cliënten, diegenen over wiens ruggen de hele wet is afgewenteld”.

De brief van de wethouder aan staatssecretaris J. Bussemaker met het verzoek om hulp, moet zeker ook als een succes gezien worden voor de actievoerende huishoudelijke hulpen. Hun eisen hebben zeker bijgedragen aan de inhoud en vooral de teneur van de brief. In de aanloop naar de actiedag is al op het gemeentelijk front overleg geweest.
Zo waren de huishoudelijke hulpen ook voornemens hun cliënten optimaal te gaan informeren over de toegekende huishoudelijke hulp door de gemeente. Ze wilden hun cliënten ook bijstaan met het maken van bezwaar en een nieuwe beoordeling van hun situatie vragen aan de gemeente. De huishoudelijke hulpen van GkD krijgen hier nu hulp bij van een ambtenaar van de gemeente.

“Natuurlijk zijn we er nog lang niet. We zullen nog veel protest moeten laten horen, desnoods met andere en wellicht hardere acties, want de salarisverlaging moet van de baan”; aldus Eshuis van het actiecomité “Hee, blijf van mijn portemonnee”.

U bent hier