h

Costongs moet staatssecretaris Bussemaker manen tot oplossing

13 augustus 2008

Costongs moet staatssecretaris Bussemaker manen tot oplossing

In een brandbrief roept de SP het stadsbestuur op om staatssecretaris Bussemaker met spoed te manen tot een oplossing te komen voor het drama dat de huishoudelijke hulpen boven het hoofd hangt bij GroenekruisDomicura.
Er zijn geen andere woorden voor dan dat met een salarisverlaging van 20 procent, sprake is van pure broodroof waarvan de oorzaak ligt bij de verplichte marktwerking en aanbesteding onder de WMO. De zorg voor mensen met een beperking is geen handelswaar die verkocht en gekocht kan worden op de vrije markt.

“GroenekruisDomicura bedient bijna 90 procent van de mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben in Maastricht en omstreken en staat op de rand van een faillissement. Dit scenario moet kost wat kost voorkomen worden, anders is de ramp voor mensen die geen dag zonder hulp kunnen niet te overzien. Wethouder Costongs in Maastricht en staatssecretaris Bussemaker in Den Haag moeten ingrijpen”, aldus fractievoorzitter Eijssen.

De SP Tweede Kamerleden Leijten en Kant hebben begin juli al aan de bel getrokken bij staatsecretaris Jet Bussemaker en haar gevraagd te komen met een oplossing voor de huishoudelijke hulpen bij GroenekruisDomicura. De SP vraagt het stadsbestuur hetzelfde te doen.

Volgens de SP zijn de reacties van het stadsbestuur en de directie GroenekruisDomicura tekenend voor de maatschappelijke ontwrichting die het gevolg is van de WMO. Nu het echte drama voor cliënten en thuishulpen zich begint af te tekenen, spelen de verantwoordelijken elkaar de bal toe.

De gemeente heeft miljoenen tekort (2007: 3 miljoen euro tekort) op het budget uit Den Haag en verlaagt voor cliënten massaal de huishoudelijke hulp naar een goedkoper niveau en minder uren.
Waar in 2007 nog de verhouding tussen de goedkopere HH-basis en de duurdere HH-plus lag op respectievelijk 20 - 80. Met de grote herindicatie-operatie in 2008 is die verhouding opeens 83 - 17.
De wethouder beweert dat de mensen voorheen onnodig veel en een te hoge kwaliteit aan huishoudelijke hulp hebben gehad.

GroenekruisDomicura staat op de rand van een faillissement doordat ze bedrijfsmatig de veranderingen niet heeft kunnen bijbenen en zet 750 thuishulpen 20 procent terug in salaris. GkD richt een nieuwe BV Huishoudelijke Hulp op om in zee te kunnen gaan met het commercieel poetsbedrijf Vebego. In het mechanisme van vrije marktwerking worden de commerciële poetsbedrijven, waar pure winst gemaakt moet worden, de lachende derde.

In Den Haag vindt Staatssecretaris Bussemaker nog steeds dat de marktwerking onder de WMO de positie van de cliënten versterkt. Ze manoeuvreert zich dol in berekeningen, cijfers, verdeling van budgetten, onderzoeken en wet- en regelaanpassingen als lapmiddelen om de falende marktwerking en de gevolgen niet te willen zien.

U bent hier