h

Doe beoordeling huishoudelijke hulp opnieuw met huisbezoeken

23 augustus 2008

Doe beoordeling huishoudelijke hulp opnieuw met huisbezoeken

Het is beter als de gemeente de gewijzigde herindicaties voor Huishoudelijke Hulp opnieuw gaat beoordelen met huisbezoeken. De beoordeling dient gebaseerd te zijn op de werkelijkheid van de cliënt in de thuissituatie. De meeste herindicaties zijn administratief en telefonisch afgehandeld. Beoordelen via de telefoon aan de hand van vragen uit een computerprogramma is onbehoorlijk.

Het grote verschil in de verhouding tussen HH-basis (van 20 naar 80 procent) en HH-plus (van 80 naar 20 procent) wat onder de Wmo is ontstaan is, is ongeloofwaardig. De kans op foute beoordelingen is te groot. Dat blijkt uit de signalen van de huishoudelijke hulpen van GroenekruisDomicura die wel bij de mensen thuis komen. Zij mogen bepaalde werkzaamheden die ze eerst verrichtten bij hun cliënten nu niet meer doen.

Bovendien heeft de gemeente gewerkt met verouderde gegevens van cliënten die door het Centraal Idicatieorgaan Zorg (CIZ) zijn aangereikt.
Voordat de Wmo in werking trad mochten de thuiszorginstellingen het niveau van huishoudelijke hulp zelf aanpassen aan wat de cliënt in werkelijkheid nodig had. Dat is volkomen legitiem gebeurd gezien vroegere afspraken met het Zorgkantoor. Het CIZ is echter niet op de hoogte van deze aanpassingen die in de loop der tijd bij cliënten hebben plaatsgevonden. Het CIZ kan daarom geen actuele informatie hierover aan de gemeente geven. De gemeente heeft beoordeeld met de verouderde informatie van het CIZ.

De werkwijze van de gemeente leidt ook tot foutieve beoordelingen van aanwezige zogenaamde gebruikelijke zorg van huisgenoten. De gemeente gaat er te snel automatisch van uit dat huisgenoten alle huishoudelijke zorg kunnen overnemen. Dat is per gezinssituatie anders en moet bij de mensen thuis beoordeeld worden met een bezoek en in een gesprek met de huisgenoten en de cliënt.

Beter was het als de gemeente naast de cliëntgegevens van het CIZ ook met informatie over cliënten van GroenekruisDomicura had gewerkt.
De SP wil van wethouder Costongs weten of hij bereid is dat alsnog te doen.
Als er al twijfel bestaat over de noodzaak van het aantal uren of het niveau van huishoudelijke zorg die GkD nu daadwerkelijk bij de cliënten thuis verricht, dient die twijfel op een zorgvuldige manier weggenomen te worden. Dat kan alleen door de werkelijke situatie bij de cliënt thuis te bekijken en niet via de telefoon met behulp van vragen uit een computerprogramma.

U bent hier