h

Aktie NU! Maastricht naar Essent

21 januari 2009

Aktie NU! Maastricht naar Essent

De afdeling Maastricht is maandagochtend met een stroom van Limburgse SP-ers naar Den Bosch getogen. Daar gaf om 5 vóór 12 Agnes Kant het startsein voor de grootschalige SP-campagne om de verkoop van Essent aan het Duitse RWE te voorkomen. Kant “plantte” een bord met de tekst PUBLIEK BEZIT in het plantsoen voor het Essentgebouw. En riep iedereen op om de petitie met de boodschap “Nutsbedrijven verkoop je niet” die gericht is aan de volksvertegenwoordigers, te tekenen.essent actie

Verblind door het grote geld willen provinciebestuurders en wethouders het publieke aandelenbezit Essent voor miljarden verkopen aan het Duitse energiebedrijf Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE). Het bedrijf op zijn beurt is de gretigste bieder gebleken van alle andere kandidaat overnemers.

Energiegebruikers geloven al lang niet meer dat eerst de liberalisering en nu de privatisering in hun belang is. En terecht. Sinds het vrijgeven van de energiemarkt in Nederland zijn de nettowinsten van de energiebedrijven tot ongekende hoogte gestegen, de tarieven zijn fors hoger, de klantbediening is verslechterd, directiesalarissen zijn gigantisch hoog en concurrentie is er nauwelijks.
Nu willen de energiebedrijven en de bestuurders de burgers laten geloven dat Essent beter in buitenlands privaat bezit kan komen. Dat het beter is dat Essent niet meer in overheidshanden is. Terwijl de Energieraad een nieuwe oliecrisis voorspeld, doet Nederland afstand van de zeggenschap over de eigen binnenlandse energievoorziening. De uitverkoop van Essent lijkt slechts een begin te zijn. Anderen zoals Nuon zullen weldra volgen.

Peilingen hebben aangetoond dat een meerderheid van de Nederlanders niets ziet in het verkopen van de aandelen van de publieke energiebedrijven.
Energiebedrijven zijn nutsbedrijven en moeten dat vooral ook blijven.
Het is wel vijf voor twaalf, maar zeker nog niet te laat om de volksvertegenwoordigers op andere gedachten te brengen.
Maak van de peilingen een echt protest en teken de petitie op www.sp.nl/zezijnnuts

U bent hier