h

De BING BINGO: Lot Leers in handen van raad Maastricht

11 januari 2010

De BING BINGO: Lot Leers in handen van raad Maastricht

Het lot van de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers ligt in handen van de gemeenteraad. De SP fractie zit nog met veel vragen in zijn maag omtrent het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Alleen zijn eigen CDA en Stadsbelangen Maastricht geven hem bij voorbaat het voordeel van de twijfel. Vandaag ondervraagt de raad de onderzoekers van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

n het onderzoek stelt BING vast dat Leers ‘onhandig’ en ‘onverstandig’ heeft geopereerd en daardoor de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt. Leers heeft geen wettelijke voorschriften overtreden maar wel gehandeld in strijd met de gedragscode van de gemeente.

BING struikelt met name over de manier waarop Leers de Bulgaarse ambassadeur in Nederland bij de zaak betrok. Leers deed aan hem zijn privéproblemen uitvoerig uit de doeken. Op diens aanbod tot hulp ging Leers in met de toevoeging dat hij ‘als privépersoon’ geholpen wilde worden en niet als burgemeester. BING stelt dat Leers de ambassadeur ‘onnodig in zijn privézaken’ heeft betrokken.

De vraag of Leers’ handelen ‘verwijtbaar’ is wordt door de onderzoekers niet beantwoord. Coalitiepartij GroenLinks zegt ‘verbijsterd’ te zijn over de bevindingen van BING. Ook de SP is verontrust. Fractieleider Aarts van oppositiepartij VVD waarschuwt dat hij bij zijn oordeel Leers’ profiel als integer bestuurder zal meewegen. In 2008 ruimde CDA-fractievoorzitter Van Rens mede onder druk van Leers het veld omdat hij de schijn van belangenverstrengeling tegen had.

Het laatste is hierover is nog niet gezegd, de vragen van de sp fractie met mogelijke antwoorden zullen later op deze site verschijnen.

bron: Volkskrant maandag 11 januari

U bent hier