h

Geen uitweg mogelijk in villakwestie Leers

15 januari 2010

Geen uitweg mogelijk in villakwestie Leers

De SP-fractie heeft de uitkomst van het rapport over de villakwestie van burgemeester Leers gewikt en gewogen. De feiten, waaronder de schijn van belangenverstrengeling, laten voor de SP geen ruimte voor twijfel.
Burgemeester Leers heeft tevens geopereerd in strijd met de gedragscode burgemeester.
Het aanzien van het openbaar bestuur en van de politiek in het algemeen en van Maastricht in het bijzonder is ernstig beschadigd.

De SP heeft geen vertrouwen meer in burgemeester Leers en vindt dat hij moet opstappen.
Naar de mening van de SP is een andere weg niet mogelijk en dus neemt de SP-fractie in de raad haar verantwoordelijkheid.
Wij hebben burgemeester Leers in eerste instantie gevraagd om de eer aan zichzelf te houden. Doet hij dat niet, dan beslist een meerderheid van de raad of met de burgemeester verder gegaan kan worden of niet.

Leers heeft er de afgelopen jaren in lokale affaires nadrukkelijk op gewezen dat politici ‘onkreukbaar en hard voor zichzelf’ moeten zijn. Na de val van CDA-fractievoorzitter Gerard van Rens in 2007 wegens integriteitsproblemen introduceerde Leers zelf een nieuwe, strenge gedragscode.
Het is nu deze gedragscode waar wij de heer Leers op hebben gewezen. Het kan toch niet zo zijn dat de man die deze introduceert op eens er onderuit probeert te komen. Ook al is hij belangrijk geweest voor de stad en is hij populair in de stad. Dan nog is het een principe kwestie, iemand die andere wijst op hun verantwoordelijkheden door een strenge gedragscode in te stellen, zal zich ook zelf aan deze moeten houden. Het zou natuurlijk raar zijn als dit niet zou gebeuren. Vandaar dat de SP samen met andere partijen het vertrouwen in de heer Leers heeft op gezegd.
Van politici wordt altijd verwacht dat ze duidelijk zijn en de taal van de straat praten, nu is het zo dat een ieder in zijn eigen omgeving ook grenzen en regels opstelt en zich ook aan zijn eigen regels en grenzen houd, doe je dit niet dan verlies je autoriteit. Dus de SP heeft principieel gehandeld en gezegd dat de regels die opgesteld zijn door de heer Leers ook dus voor hem zelf dienen te gelden.

U bent hier