h

Wethouder zat fout met inkomensgrens WMO

22 december 2011

Wethouder zat fout met inkomensgrens WMO

De door D66-wethouder Damsma, het college van B&W en een raadsmeerderheid zo fel begeerde inkomensgrens in de WMO is van de baan. De hoogste rechterbank de Centrale Raad van Beroep heeft in een individueel geval een uitgebreide uitspraak gedaan die van toepassing is voor alle gemeenten.
Het invoeren door de gemeente van de inkomensgrens heeft veel leed veroorzaakt bij ouderen en gehandicapten. De getroffenen hebben hun scootmobiel voor hun neus zien weghalen of hebben de huishoudelijke verzorging moeten opzeggen.

Zelfs nadat minister Schipper duidelijk had verkondigd dat het gemeenten verboden is om inkomenspolitiek te voeren en dus geen inkomensgrens mogen hanteren, bleef de wethouder halsstarrig volhouden. De SP heeft de wethouder meerdere malen aangesproken op het gokgehalte van de maatregel. Gelukkig komt nu een einde aan dit gokken met het leed van ouderen en gehandicapten.

Ook de andere vormen van extra financiƫle heffingen zoals besparingsbijdragen of eigen aandeel, mogen niet. De enige bijdrage die de gemeente mag vragen is de wettelijke eigen bijdrage regeling die inkomensafhankelijk wordt berekend.

U bent hier