h

Debat over Oekraïne.

28 maart 2016

Debat over Oekraïne.

De discussie rond het referendum over het associatieakkoord EU-Oekraïne is in alle hevigheid losgebarsten. Maar wat staat er eigenlijk in het verdrag? En welke invloed gaat dit hebben op het gros van de straatarme Oekraïense bevolking? Hierover organiseert de SP in Heerlen een informatiemiddag.

Wanneer: zondagmiddag 3 april, van 14:00-16:00 uur
Waar: Heerlen, Luciushof, aan de Putgraaf 3 (naast parkeergarage)
Sprekers: uit Oekraïne en Nederland:
• Chris de Ploeg, schrijver en journalist
• Tiny Kox, Eerste kamerlid SP
• Alona Liasheva, Oekraïense gastspreker

In Oekraïne wordt met het associatieverdrag een handelsovereenkomst doorgevoerd. Die overeenkomst dwingt Oekraïne tot het vrijwel volledig afschaffen van elke bescherming van tarieven, tot privatisering en tot vergaande marktopenstelling voor buitenlandse dienstenaanbieders en investeerders. Daarmee dreigt een overname van de economie door Europese multinationals die zich daar graag de goedkope grondstoffen –en landbouwgronden komen toe-eigenen. De eigen Oekraïense industrie en het MKB zijn niet opgewassen tegen dit soort concurrentie en zal grotendeels kopje-onder gaan, met grote werkloosheid tot gevolg. Onderzoek naar vergelijkbare handelsverdragen toont aan dat de mensenrechtensituatie niet verbetert, ondanks mooie woorden hierover.

Tijdens deze informatiemiddag bespreken gasten uit Nederland en de Oekraïne wat Nederland kan betekenen voor een sociaal en groen Oekraïne. Is het tekenen van een handelsakkoord de manier om de mensenrechtensituatie te verbeteren? Hoe staan de bepalingen over mensenrechten, dierenwelzijn en het milieu in verhouding met de bepalingen die bedrijven en investeerders beschermen?
Muziek: Calien Eurlings
De toegang is gratis

Reactie toevoegen

U bent hier