h

Begroting gemeenteraad 2017

16 november 2016

Begroting gemeenteraad 2017

De Raadsfractie van de SP heeft tijdens de begroting punten ingediend m.b.t. aansluiting OV en doelgroepenvervoer en tevens het stimuleren van OV als algemene voorziening. armoedebeleid, milieu, veiligheid en cultuur. Hier het betoog en de motie en amendementen welke door de fractie zijn ingebracht:

Bijdrage begroting 2017

De SP is tevreden met de koers, en met de acties, zoals beschreven in de begroting, waarbij we niet blind zijn voor de uitdagingen en de financiële situatie, maar waarbij we ons plan voor een sociaal Maastricht continueren en ook blijven innoveren. Dat er tekorten bestaan, is helder. Gelukkig is ook volstrekt helder, waar die tekorten door ontstaan (rijkskorting) en waar ze zitten. Op die manier voorzitter, kunnen we als gemeente proberen grip te krijgen op de situatie: middels o.a. de bestuursopdracht die er ligt.

Gelukkig weten we in Maastricht ook, voor zover dat mogelijk is, hoe we ervoor staan in het sociale domein. Dat komt door de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt met de monitoring 3D’s en de rol van de raad, die hierin actief hun rol heeft opgepakt. En die zich voorzitter, betrokken toont met alles wat er binnen het sociaal domein gebeurt. Wat dat betreft voorzitter, past daar een compliment aan deze raad. Voor de betrokkenheid en de informatiehonger.

Positief dus, ondanks tekorten, over het onderdeel sociaal in deze begroting. We hebben in de raadsronde de positieve acties wat ons betreft benoemd. In het kort: de innovatie, de experimenten met nieuwe manieren van werken, aandacht voor buurtnetwerken/zelfsturing/ eenzaamheid/clientondersteuning en mantelzorg/ vroegsignalering op scholen en de rol van team Jeugd op de scholen. De toegankelijkheid van algemene voorzieningen en het creëren van nieuwe algemene voorzieningen.

Over toegankelijkheid van algemene voorzieningen hebben wij een motie opgesteld:

Wij hebben namelijk een nieuwe OV in Limburg, voorzitter. De SP vind het belangrijk dat er aandacht is voor de toegankelijkheid van het OV en voor de aansluiting tussen het OV en doelgroepenvervoer ofwel het vervoer op maat. Het OV moet zo toegankelijk mogelijk zijn, ook voor mensen met een beperking. En toegankelijkheid gaat niet alleen over fysieke toegankelijkheid voorzitter, maar is breder dan dat: Een goede aansluiting maakt OV toegankelijker, een financieel voordeel maakt het OV toegankelijker.

En het gaat er daarbij niet om, dat mensen geen vervoer op maat meer zouden mogen hebben of alleen met het OV zouden moeten gaan. Nee voorzitter, helemaal niet. Het gaat er wel om dat we mensen die mogelijkheid bieden, dat we die mogelijkheid optimaliseren en stimuleren waar we kunnen. Hiervoor dienen wij de volgende motie in:

 

MOTIE: Aansluiting OV en Doelgroepenvervoer en het stimuleren van OV als algemene voorziening.

 

Indiener Mara de Graaf – van Haasen
Raadsvergadering 15 november 2016
Agendapunt 5
Onderwerp Begroting 2017
Besluit gemeenteraad  

 

De gemeenteraad van Maastricht, in vergadering bijeen op 15 november 2016, behandelende het raadsvoorstel begroting 2017.

 

Constaterende dat

  • Op 11 december de nieuwe dienstregeling van vervoerder Arriva in Limburg van start gaat.
  • De Regiotaxi niet langer deel uitmaakt van de aanbesteding binnen de OV-concessie van de provincie, waarmee OV en Regiotaxi niet langer door één hoofdaannemer wordt uitgevoerd.
  • De gemeente Maastricht per 11 mei 2016 is toegetreden tot de GR Omnibuzz, welke middels een publiekrechtelijk regiemodel gefaseerd uitvoering geeft aan de diverse vormen van doelgroepenvervoer.
  • OV en doelgroepenvervoer gezien dienen te worden als communicerende vaten, waarbij een goede aansluiting/koppeling tussen beide belangrijk is en synergievoordelen oplevert.

 

  • Het stimuleren dat er zo veel mogelijk gebruik gemaakt wordt van algemene en voor iedere burger toegankelijke voorzieningen, een ambitie is van de gemeente.
  • Het beheersbaar houden van vervoersuitgaven teneinde vervoer te kunnen blijven garanderen binnen de gemeentelijke begroting, eveneens deel uitmaken van deze ambities.

 

Overwegende dat

  • Maastricht ongeveer 5.000 personen met een  Vervoer op Maat-pas (Wmo/Omnibuzz) kent.
  • Proeven in andere delen van Limburg hebben uitgewezen dat het vrijwillig gebruik van het OV door gebruikers van het doelgroepenvervoer aanzienlijk kan worden vergroot indien dit (financieel) gestimuleerd wordt.
  • Het aannemelijk is dat Maastrichtse gebruikers van het doelgroepenvervoer eveneens in staat zijn om, in meer of mindere mate, te reizen met het OV naast, of in plaats van het doelgroepenvervoer.
  • Een toegankelijke openbaar vervoersvoorziening waar zoveel mogelijk mensen met een beperking gebruik van kunnen maken een intrinsiek waardevol streven is.

 

Draagt het college op:

  • In overleg te treden met de provincie over de aansluiting/koppeling tussen openbaar vervoer en doelgroepenvervoer met als doel de toegankelijkheid van het openbaar vervoer als algemene voorziening in brede zin, te optimaliseren.
  • Te onderzoeken in hoeverre een financieel voordeel voor Maastrichtse Omnibuzz-pashouders mogelijk en wenselijk is, om optimaal te kunnen profiteren van synergievoordelen van een goede aansluiting/koppeling  met het OV.
  • De resultaten van het overleg en  het onderzoek terug te koppelen aan de gemeenteraad.

En gaat over tot de orde van de dag.

 

Tot slot binnen dit domein voorzitter, wil ik benadrukken dat armoedebestrijding en het onlangs vastgestelde armoedebeleid voor de SP een belangrijk punt is. En de innovatie binnen dit domein ook. Tekorten zijn wat ons geen reden om automatisch de innovatie uit het beleidsplan armoede dan maar te schrappen. Uit de begroting blijkt dat het college dit wel van plan is, mocht verwacht rijksgeld er niet komen. Maar er wordt niet duidelijk over welke van de maatregelen uit het armoedeplan men het dan heeft.

Nieuwe acties uit het armoedeplan waar geld voor is gereserveerd uit het armoedebudget, waar nu dus dat tekort op is en die op de tocht staan zijn o.a.:

  • vertrouwensexperiment  participatiewet
  • alternatieve aanpak schuldhulpverening
  • versterken netwerksamenwerking schuldhulpverlening
  • armoedeonderzoek
  • project uitstroom beschermingsbewind
  • huis aan huis geldkrant
  • training signalering schulden. 

(uit: actieplan armoedebestrijding 2016-2018, p. 26, hfst. 7 financiën, april 2016)

Onze vragen aan de wethouder:

  • Komt u met dat voorstel nog langs de raad?
  • Of informeert u de raad alleen over wat u heeft besloten?
  • Hoe bepaalt u wat u laat vervallen en wat niet?

Kan de raad nog aangeven of ze iets dermate belangrijk vind dat ze wilt kijken naar alternatieve financiering.

Na een levendige discussie zag de SP raadsfractie zich genoodzaakt het volgende amendement in te brengen.

 

AMENDEMENT

 

De gemeenteraad van Maastricht, in vergadering bijeen op 15 november, behandelende het raadsvoorstel Begroting 2017

Constaterende dat:

  • Uit de begroting blijkt dat het budget voor het armoedebeleid onder druk staat, doordat verwachte rijksgelden niet zijn gekomen.
  • Het college voornemens is de innovatieagenda uit het beleidsplan armoede niet door te zetten, indien uit de decembercirculaire 2016 blijkt dat er onvoldoende rijksgeld komt voor de structurele dekking van deze kosten in de toekomst.

Overwegende dat:

  • De raad de innovatieagenda dusdanig belangrijk acht dat zij gekend wilt worden in de heroverweging van deze doelstellingen, op het moment dat het college dit aan de orde acht’.

BESLUIT

De tekst op pagina 63 van de begroting  2017:

‘Na de decembercirculaire 2016 zullen wij u bij een volgend P&C document berichten of deze innovatie en de in het budgettair kader voorgestelde dekking ook daadwerkelijk structureel doorgezet kan worden’.

Als volgt te wijzigen:

'Na de decembercirculaire 2016 zullen wij, wanneer blijkt dat er inderdaad sprake is van onvoldoende dekking uit rijksgelden, dit ter heroverweging terugkoppelen aan de gemeenteraad, waarbij de vraag voor ligt hoe om te gaan met de in het armoedebeleid opgenomen innovatie (nieuwe acties) die door dit tekort dreigt te vervallen’.

 

Aldus besloten door de raad van de gemeente Maastricht in zijn openbare vergadering van 15 november 2016

 

De griffier                                                                             De voorzitter

 

 

Werkgelegenheid: voorzitter ook hier moeten wij als stad voldoende aandacht aan blijven besteden. Naast de projecten die lopen en moeten blijven lopen social return etc bieden kansen aan mensen die nu lang aan de kant blijven staan. Vooral ook voor de ouderen die nu vaak vanwege de leeftijd steeds buiten de boot vallen. En of je nu solliciteert zonder geboorte datum of wat dan ook bij uitnodiging op gesprek is het vaak zo dat men vanwege de leeftijd van boven de 5o niet meer mee telt. Voorzitter de geëigende projecten zoals social return etc moeten hier hun bijdrage aan meeleveren om alle groepen mensen een kans te bieden op de arbeidsmarkt. Gelukkig voorzitter horen zien en lezen wij dat zich ook in het centrum weer nieuwe winkels aanbieden die voor de nodige werkgelegenheid zullen zorgen. Daarnaast voorzitter is het kabinet toch een beetje wakker geschrokken als het gaat over beschut werken. Nadat men eerst de boel gesloopt heeft en de middelen voor beschut werk gekort heeft schijnt het dat men toch ook hier extra middelen wil vrijmaken ten behoeve van het beschut werken. Voorzitter ik vraag de wethouder om dit proces goed te blijven volgen daar ook mensen die het net even anders moeten doen ook kansen blijven behouden op beschut werk en meetellen in de samenleving.

Dan voorzitter ons milieu, naast de angst, die er bij ons denk ik allemaal in zit rond de kerncentrale Tihange vragen wij dringend om te komen tot goed overleg met de buurlanden om te komen tot sluiting van dit spook. Er zijn rechtszaken die lopen en wij willen graag weten hoe Maastricht hierin anticipeert. Vanuit het Duitse gebied rond Aken hebben wij kunnen lezen dat er veel verweer is tegen de centrale en ik hoop van ganser harte dat ook de Maastrichtenaar zich zal keren tegen dit monster.

Het klimaat gaat ons allemaal aan daarom ben ondersteunen wij ook de motie die groenlinks zal indienen om te komen tot een klimaatneutraal Maastricht. Maar voorzitter de SP gaat voortvarend door met het zorgen dat Maastricht in 2030 klimaat neutraal is door een aanzet te geven bij de nieuw te bouwen woningen op de groene loper. Energieneutraal bouwen is essentieel om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering  tegen te gaan. Door het zogenaamd bouwen met nul op de meter komt men op lagere energielasten en een stap voorwaarts in de richting van klimaatneutraal Maastricht. Wij dienen daarvoor de volgende motie in:

 

MOTIE:NulopdeMeter”-woningen boven op Groene Loper

 

Indiener Marcel Bonder
Raadsvergadering 15 november 2016
Agendapunt 4
Onderwerp “NulopdeMeter”-woningen boven op Groene Loper
Besluit gemeenteraad  

 

 

De gemeenteraad van Maastricht, in vergadering bijeen op 15 november 2016.

 

Behandelende het raadsvoorstel Begroting 2017.

 

Overwegende dat:

 

  • Op 12 december 2015 bijna 200 landen een VN-klimaatakkoord hebben gesloten om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
  • De gemeente Maastricht per 2030 klimaatneutraal wil zijn.
  • De rijksoverheid vanaf 2020 alleen de bouw van gebouwen met milieulabel A en B toestaat.
  • In Noord Brabant 800.000 woningen “NulopdeMeter”-woningen worden gebouwd en Limburg niet achter kan blijven.

 

Constaterende dat:

 

  • Energieneutraal bouwen essentieel is om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.
  • Energie neutrale gebouwen en “NulopdeMeter”-woningen op lange termijn door de lagere energielasten, een gunstig effect hebben op de betaalbaarheid daarvan.
  • Er inmiddels voldoende bedrijven en technische innovaties voor handen zijn om energieneutraal bouwen te realiseren.

 

BESLUIT:

 

  • In navolging van het Noord Brabant, het goede voorbeeld te geven in Limburg door de bouw van “NulopdeMeter”-woningen te stimuleren.
  • Op de Groene Loper er naar te streven dat er “Nulopdemeter”-woningen worden gebouwd.
  • Hierover in gesprek te gaan met Avenue 2, de woningcorporaties en andere partijen die een bouwvergunning aanvragen.
  • De raad jaarlijks te informeren over de stand van zaken.

 

En gaat over tot de orde van de dag.

 

 

Cultuur voorzitter in voor Maastricht een groot belang en of het nu gaat voor podiumkunsten, het stadspark st pietersberg of popmuziek dit alles maakt Maastricht aantrekkelijk voor Maastrichtenaren en toeristen. Met grote belangstelling zie ik dan ook uit naar een onderdeel van het cultuuraanbod en dat is de nota popmuziek met al haar facetten. Tevens geld dit ook voor het broedplaatsen beleid ik zie er naar uit of het lukt om vastgoedeigenaren zover te krijgen dat zij hierin investeren en hopelijk doet de gemeente hier vol aan mee. Een kleine voorzet misschien voorzitter laten wij lege gemeentelijk panden voorzien van groepen kunstenaars in welke vorm dan ook om hier de beoogde broedplaats voor cultuur in te laten landen. Ook ben ik geschrokken van de media die melden dat kumulus geen lessen meer verstrekt aan ouderen men wil alleen nog maar faciliteren. Voorzitter dat kan niet en verzoek de wethouder dan ook om met Kumulus in conclaaf te gaan om ook ouderen die meestal naar vele jaren productief te zijn geweest in het arbeidsleven de kleintjes op het droge hebben maar niet meer een oude wens om een instrument te leren in vervulling kunnen laten gaan.

Veiligheid: helaas constateer ik in mijn eigen wijk nog steeds dat mensen ‘s avonds liever niet meer hun huis verlaten. Voorzitter en ik blijf er op hameren dat dit ingegeven wordt doordat alleen in de binnenstad voldoende politie zichtbaar is en de wijkagent voor Daalhof Belfort Hazendans en Pottenberg niet zichtbaar is buiten de eenmalige spreekuur per week. Voorzitter en dit geld voor meer wijken in de stad. Het duurt voor de SP veel te lang alvorens er stappen worden gemaakt in het drugsdossier, wij blijven voorstander om het i-criterium los te laten wat er aan bijdraagt dat ook de buurten weer veiliger worden als hierdoor de illegale handel uit de wijk verdwijnt en voorzitter dit is geen sinecure.

Reactie toevoegen

U bent hier