h

Schone lucht voor alle Maastrichtenaren

21 december 2016

Schone lucht voor alle Maastrichtenaren

Foto: SP

Een schone lucht in Maastricht (en daarbuiten) is voor de SP zeer belangrijk. Wanneer de lucht niet schoon is, kan dit leiden tot luchtwegziektes. De SP heeft dan ook altijd ingezet op een filtering van de lucht in de zojuist geopende A2-tunnel. Indien dit niet mogelijk is, heeft SP Maastricht gekeken naar alternatieven. Afgelopen jaar heeft de SP gesproken met professor Dirk Avonts van de universiteit van Gent, hij is gespecialiseerd in de gezondheidseffecten van het wegverkeer.  Hij gaf aan dat bij 80km/uur de verbrandingsmotor van motorvoertuigen het meest optimaal werkt en dan dus de minste (ultra)fijn stof uitstoot. Dus een maximumsnelheid van 80km/uur in de tunnel levert zonder aanvullende maatregelen de beste luchtkwaliteit op, mits iedereen zich aan deze maximumsnelheid houdt. De SP Maastricht heeft dit voorgelegd bij wethouder Van Grootheest. Uit dit onderhoud bleek dat een maximsnelheid van 80km/uur voor de bovenste tunnelbuizen geldt en voor de onderste is dat 100km/uur. Dat garantie moet bestaan dat deze maximumsnelheden gereden worden heeft er toe geleid dat er een trajectcontrole komt in de tunnel. Ook de wethouder zag dat in.  

Een ander alternatief dat SP Maastricht heeft voorgelegd is het planten van varens op de tunnelmonden. Juist bij de tunnelmonden vormt zich concentraties van fijn stof en het idee was om hier de varens de planten. Plantenbladeren en dus ook van varens houden fijn stof vast, omdat het neerslaat op de bladeren. Helaas hebben we, ondanks de opmars van ontwikkelingen als groene muren en daken in de stad, de wethouder niet kunnen overtuigen van de inzet van stedelijk groen op deze manier. 

Uit verschillende onderzoeken bleek dat de tunnel na opening hoe dan ook aan de milieunormen gaat voldoen, ook bij de tunnelmonden. Deze onderzoeken zijn gebaseerd op aannames dat de motorvoertuigen schoner worden en omdat de motorvoertuigen niet meer in de file staan. Maar de SP wil zeker weten dat er wordt voldaan aan de normen, dus wordt mede na ons aandringen beide tunnelmonden fijn stof en zwarte rook gemeten. Dat de tunnel aan de milieunormen voldoet, is echter geen garantie dat omwonenden dan geen gezondheidsschade zullen oplopen. Daarom heeft SP Limburg en SP Maastricht zich ingezet voor extra onderzoek. Hoogleraar Bert Brunekreef gaat aanvullend onderzoek doen door deze metingen te interpreteren en na te gaan wat de gemeten waardes betekenen voor de volksgezondheid van de Maastrichtenaren. Op basis van zijn bevindingen zal bekeken worden in hoeverre aanvullende maatregelen nodig zijn.

 

SP Maastricht blijft in gesprek met wethouder Van Grootheest over een voorstel voor een relatief goedkope manier om de lucht in de tunnel te zuiveren, waarbij de bevindingen van de heer Brunekreef van belang zijn. In ieder geval zal de SP het proces blijven volgen en zich hard blijven maken voor schone lucht voor alle Maastrichtenaren. 

Marcel Bonder

Reactie toevoegen

U bent hier