h

Atikel 47 vragen inzake afschot bevers in Maastricht

28 januari 2018

Atikel 47 vragen inzake afschot bevers in Maastricht

Aan:               Het college van burgermeester en wethouders

Betreft:           Artikel 47 vragen afschot bever in gemeente Maastricht

Maastricht 26 januari 2018,

De SP is tot ore gekomen dat er sprake is van een afschot van bevers in verband met schade. Deze afschot is echter in nevelen gehuld. De provincie heeft tussen 2002 en 2004 zelf 33 bevers uitgezet in Limburg,  waarvan vervolgens recent een deel zijn afgeschoten met goedkeuring van provincie Limburg. Ook bevers vangen met vangkooien en vervolgens een dodelijke injectie geven wordt toegepast.

Bevers zijn Europees beschermd onder de meest strenge beschermingsregime binnen de Wet Natuurbescherming, namelijk bijlage IV, onderdeel b, bij de Habitatrichtlijn. Dat betekent dat als een burger of ondernemer (ver)bouwwerkzaamheden wil  starten en rust- of voortplantingsplaatsen van de bever te verstoren, zij worden geconfronteerd met de strenge voorwaarden bij de aanvraag van een ontheffing Wet Natuurbescherming als onderdeel aanvraag omgevings-/bouw-/sloopvergunning. Echter, het Waterschap Limburg mag de bevers simpelweg afschieten. De SP heeft de volgende vragen:

1.    Hoe beschouwt het college de gang van zaken omtrent uitzetten van bevers om deze vervolgens af te schieten? Is dit geen verkwisting van belastinggeld?

2.    Is hiermee Maastrichts belastinggeld gemoeid?

3.    Het Faunabeheerplan Bever 2017-2020 van provincie Limburg geeft aan”  Ingrijpen in de stand middels populatiereductie is in dit faunabeheerplan niet aan de orde.” En toch zijn er bevers geschoten. Op welke gronden?

4.    Zijn er in de gemeente Maastricht bevers afgeschoten? Ook in Natura2000-gebieden Grensmaas en Jekerdal? In opdracht van wie? Met of zonder ontheffing Wet Natuurbescherming?

5.    Indien nee, zijn er plannen tot afschot in onze gemeente? Op welke gronden zou dat aan de orde kunnen zijn?

6.    Bent u van mening dat het doden van bevers onder het mom van schade wordt voldaan aan de voorwaarden die artikel 3.8 lid 5 van de Wet Natuurbescherming stelt?

7.    Is het college met de SP eens dat geen enkele bever binnen de gemeentegrenzen afgeschoten dient te worden en het gebruik van betongaas om schade aan waterkeringen te voorkomen dient te worden bevorderd?

8.    Welke acties neemt het college om bevers te beschermen in haar gemeente?

 

In afwachting van uw reactie verblijf ik

met vriendelijke groet,

 

Marcel Bonder Raadslid SP Maastricht

 

Reactie toevoegen

U bent hier