h

Vragen ex artikel 47 RvO inzake aanleggen zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed

10 september 2018

Vragen ex artikel 47 RvO inzake aanleggen zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed

Aan: College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maastricht

Van: Socialistische Partij

Betreft: Vragen ex artikel 47 RvO inzake aanleggen zonnepanelen op gemeentelijk vastgoed

Inleiding:
In het Hoofdlijnenakkoord van de huidige coalitie is de ambitie geformuleerd om op zoveel mogelijk gemeentelijk vastgoed zonnepanelen aan te leggen en om de burgerparticipatie te bevorderen.

Dit kan in principe op twee manieren. De gemeente kan als eigenaar voor eigen rekening zonnepanelen plaatsen, maar ze kan dat ook overlaten aan andere partijen zoals een energiecoöperatie.
Een energiecoöperatie biedt de mogelijkheid dat niet alleen de gemeente, maar ook buurtbewoners betrokken worden bij duurzame energie. Na een inleg krijgen zij een korting op hun te betalen energiekosten. Dat levert naast duurzame energie betrokkenheid op van buurtbewoners bij duurzame energie, die hen ook een financieel voordeel op termijn oplevert.

De SP-fractie heeft signalen dat het gemeentelijk vastgoed hiertoe nauwelijks beschikbaar gesteld wordt buiten grote projecten zoals MECC, Sociale Dienst en Stadsbeheer.

De SP-fractie stelt daarom de volgende vragen:

Op hoeveel panden van gemeentelijk vastgoed zijn al zonnepanelen geplaatst en welk percentage van de portefeuille betreft dat?
In hoeverre is gepland om op gemeentelijk vastgoed zoals gemeenschapshuizen, sport-, bedrijfs- en cultuuraccommodaties zonnepanelen te plaatsen en heeft de gemeente een streefpercentage dat binnen deze collegeperiode behaald moet worden?
Benut uw college ook de mogelijkheden om buurtbewoners en lokale energie coöperaties daarbij te betrekken? Welke mogelijkheden zijn gerealiseerd of zijn gepland?
Bestaan er juridische bezwaren, staat de bureaucratie in de weg of is er een andere verklaring voor het nauwelijks zo plaatsen van zonnepanelen op genoemd vastgoed?

In afwachting van uw reactie en met vriendelijke groet,

Jack Gerats, raadslid SP Maastricht

Reactie toevoegen

U bent hier