h

SP Maastricht trots op resultaten algemene beschouwingen!

16 november 2019

SP Maastricht trots op resultaten algemene beschouwingen!

De SP heeft tijdens de begrotingsbehandeling van 12 november een aantal zaken aan de orde gesteld. Wat heeft dat opgeleverd?

1. Het college heeft toegezegd dat de sociale zorg voorop blijft staan en dat niemand “door het ijs zakt”.

2. Het college neemt ons idee over om via een ideeënbus mensen en instellingen uit te nodigen om mee te denken over manieren om het begrotingstekort terug te dringen.

3. Het college heeft een positief advies gegeven aan de raad over onze motie om een onderzoek te starten naar invoering van een woonplicht. Woonplicht invoeren betekent dat iedereen die een huis koopt in Maastricht minstens drie jaar daar zelf in moet wonen. Zo ga je tegen dat vastgoedmagnaten huizen opkopen om te gaan gebruiken voor de particuliere verhuur. Helaas is onze motie niet aangenomen. 15 raadsleden stemden voor de motie; 20 stemden tegen.

4. Het college gaf ook een positief advies over onze motie om het programma Studentenstad ook voor mbo-studenten te laten gelden. Deze motie werd wel aangenomen.

5. Wij hebben van het college de toezegging gekregen dat de consulenten van de sociale dienst actief mensen gaan uitnodigen om hen te helpen met het indienen van aanvragen voor landelijke en lokale toeslagen, of voor extra financiële bijdragen waar de mensen recht op hebben.

6. En we hebben de toezegging genoteerd dat het beleidskader Armoedebeleid wordt aangevuld met een visie op de relatie tussen woonlasten en het moeten leven in armoede.

7. Tenslotte heeft het college onze suggestie overgenomen om te kijken of de stad Maastricht extra inkomsten kan krijgen door een forensenbelasting en een watertoeristenbelasting in te voeren. Dit zijn allebei belastingen die alleen bezoekers van onze stad moeten betalen, niet de inwoners van Maastricht!

Reactie toevoegen

U bent hier