h

SP stelt vragen m.b.t. Beleidskader Armoedebeleid

7 november 2019

SP stelt vragen m.b.t. Beleidskader Armoedebeleid

Maastricht, 3 november 2019

Aan: College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maastricht

Van: Socialistische Partij Betreft: Vragen m.b.t. Beleidskader Armoedebeleid

 
Geacht college,
Op 29 oktober hebben wij een raadsinformatiebrief ontvangen, waarin antwoord is gegeven op een aantal vragen die op 27 augustus zijn gesteld over de woonvisie en de stand van zaken Prestatieafspraken. De SP heeft tijdens die bijeenkomst gevraagd of er in het armoedebeleid een paragraaf zou worden opgenomen met betrekking tot de woonlasten en of er (een visie van het college op) een leef-minimum is. Het antwoord begint met de zinnen “Woonlasten zijn geen specifiek onderdeel van de portefeuille armoede. In het beleidskader armoede en schuldhulpverlening is dan ook geen apart kader opgenomen over woonlasten.” De SP-fractie is hierover enorm teleurgesteld. En ook verbaasd.
 
Deze teleurstelling hebben wij al geuit tijdens de raadsronde van 8 oktober 2019, waarin het beleidskader Armoede en schuldhulpverlening werd besproken, ook omdat in het Coalitieprogramma “Maastricht onbegrensd en ontspannen” een veel bredere scope voor het armoedebeleid is omschreven. Wij hebben de bewuste passages onder onze vragen nog eens opgenomen. 
 
De SP heeft de volgende vragen:

1. Waarom heeft het college besloten om in de uitwerking van het armoedebeleid af te wijken van zijn eigen coalitieakkoord?

2. Is het college bereid om het beleidskader armoede en schuldhulpverlening aan te vullen met een visie op woonlasten in relatie tot armoede, plus de daarbij behorende voorstellen? 
 
Citaten uit het coalitieakkoord “Maastricht onbegrensd en ontspannen” Bladzijde 13: “Dankzij een ingezet aanvalsplan ligt de armoede in Maastricht in 2030 onder het landelijkgemiddelde. Daarvoor is niet alleen geld nodig, maar vooral een brede aanpak van de dieperliggende factoren die deze armoede veroorzaken. Het is meestal niet alleen werkloosheid die tot armoede leidt, maar een combinatie van factoren als eenzaamheid, relatiebreuk, een lage arbeidsparticipatie, laaggeletterdheid, stress, en stijgende woon- en zorglasten. Samen met de kennisinstellingen wordt een brede en diepgaande analyse opgesteld van structurele oorzaken van armoede en achterstand. We krijgen grip op het fenomeen dat sociale ongelijkheid wordt doorgegeven van generatie op generatie.” 
 
En op bladzijde 14: “Substantiële afname van armoede. Daarvoor stellen we in het eerste jaar van deze coalitieperiode een aanvalsplan armoede op, gebaseerd op gelijkwaardigheid en vertrouwen, met de volgende elementen: Structurele analyse en aanpak armoedeproblematiek samen met kennisinstellingen, gericht op dieperliggende oorzaken, met daarbij ambtelijk en bestuurlijk regie op het armoededossier; Beleidsvelden met invloed op armoede integraal laten samenwerken (bijvoorbeeld woonlasten, verduurzaming, WMO en arbeidsparticipatie);”
 
 
In afwachting van uw antwoord, Met vriendelijke groet, 
 
Ariane Schut Fractievoorzitter SP

Reactie toevoegen

U bent hier