h

Visie SP over Beleidskader Armoede en schuldhulpverlening: raadsronde 8 oktober

7 november 2019

Visie SP over Beleidskader Armoede en schuldhulpverlening: raadsronde 8 oktober

De SP heeft het langverwachte beleidskader Armoedebeleid en schulphulpverlening met grote belangstelling nauwgezet gelezen. We zijn niet positief over dit stuk.

De SP heeft de nu voorliggende nota naast de ambities gelegd die in het Coalitieakkoord zijn opgenomen over armoedebeleid en komt helaas tot de conclusie dat het nu voorliggende beleidskader niet aan deze criteria voldoet. Wij zijn dan ook van mening dat het college zijn huiswerk moet overdoen.

Toelichting

1.Uit de titel van het stuk “Armoede en schuldhulpverlening” blijkt dat de nota zich vooral uitspreekt over inkomen en armoede, schulden en schuldhulpverlening en dat de aspecten wonen, opleiding, gezondheid, maatschappelijke participatie in deze nota minder of niet uitgewerkt worden.

2.Wij missen dus de integrale analyse en zeker een integrale aanpak vanuit alle portefeuilles van het college. Wij denken dan in ieder geval aan bijdragen vanuit onderwijs, woonlastenbeleid; gezondheidszorg. Hoe kun je vanuit deze beleidsterreinen bijdragen aan een vermindering van de armoede in de stad.

3.Wij missen dus ook een visie op en aanpak voor het fenomeen ‘stille armoede’;

4.We missen ook een visie een aanpak van armoede onder doelgroepen, waaronder we zeker ook de chronisch zieken verstaan. Die hebben zorgkosten (in brede zin), en die nemen alsmaar toe.

5.De bijlage met activiteiten armoede en schuldhulpverlening vanuit armoedebudget bevat weliswaar een bruikbaar totaal overzicht van de formele initiatieven, maar er ontbreekt inzicht in particuliere initiatieven; Er ontbreekt in deze bijlage een voorstel hoe nu verder te gaan. Stelt het college voor om alles te laten zoals het nu is? Op welke wijze ondersteunt dit de ambities die we hebben om armoede te verminderen en te voorkomen?

6.Er ligt nu alleen een begin van een beleidskader; een uitvoeringsplan ontbreekt.

7.Preventie van armoede is nu uitgewerkt voor de onderdelen preventie van schulden. Maar er zijn natuurlijk meer manieren om preventie uit te werken. Hoe voorkom je dat mensen onder het sociaal minimum zakken?

8.Er ontbreekt een streefcijfer op welk moment het college de armoede in Maastricht tot een bepaald percentage wil teruggebracht hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier