h

Onze SP penningmeester tovert met lego voor het goede doel

8 maart 2023

Onze SP penningmeester tovert met lego voor het goede doel

Foto: Annemiek Mommers / Limburger
De kinderen waren uitgespeeld, maar de Lego stond nog op zolder. Bouwkundige Aldert Dreimüller pakte de Legobak en bouwde na zijn pensioen zijn favoriete Maastrichtse gebouwen na. Ze worden nu geveild voor het Kinder Onderzoek Fonds.
 
Het stadhuis, La Bonne Femme, de Hoofdwacht en het huis met zadeldak aan de Hoogbrugstraat 69. Al deze Maastrichtse gebouwen staan vanaf zaterdag te koop. In een iets kleiner formaat, weliswaar. Maar als de bouwer, bouwkundig ingenieur in ruste Aldert Dreimüller (72), het pronkstuk op een tafel in de wandelgangen van het MECC uitstalt raak je niet uitgekeken. Het stadhuis van Lego klopt, tot in detail. Ook aan de binnenkant, van de centrale hal tot de raadzaal. En dan zijn er nog dichte deuren met een compleet ingerichte receptiekamer, verklapt de bouwer.
 

Steentjes

Zeventienduizend steentjes zijn er aan te pas gekomen om het stadhuis op te bouwen. „Minstens”, zegt Dreimüller. Het heeft hem twee jaar gekost om het gebouw in elkaar te zetten. Dat kostte ook wat tijd om het allemaal goed na te meten, vertelt hij. „De ramen alleen al. Deze hebben een specifieke hoogte en ook op de toren heb ik ook moeten zoeken om de juiste Legosteentjes te vinden.” Maar, zo weet de Maastrichtenaar, overal is eigenlijk wel een Legosteentje voor te vinden. „Waar ik geen steentje voor vind, ontwerp ik zelf en maak ik via de 3D-printer. En als het dan klopt... dat is heerlijk, dat is genieten.”

 

Ton met Lego

Lego is een familieaangelegenheid voor de Dreimüllers. Zijn inmiddels volwassen dochter won als kind het NK Legobouwen en ook zijn zoon speelde veel met de bouwsteentjes. „We gaan nog ieder jaar met de familie op vakantie naar Ameland en dan gaat er steevast een ton Lego mee.” Met de familieton begon hij zelf ook, na zijn pensioen. De Hoofdwacht bouwde hij het eerst, daarna volgde La Bonne Femme. „Het mooie is dat je al bouwende de architect goed leert kennen.”
 
De Maastrichtse Legopanden zijn weliswaar in miniatuur, maar desondanks op de schaal van een Legomannetje. Al met al een redelijk formaat. De Hoofdwacht stond aanvankelijk in de woonkamer, maar daar was zijn vrouw niet zo blij mee. Dus verhuisden de monumenten in Lego naar boven. „Gelukkig ben ik gezegend met een ruime werkkamer.” En dan te bedenken dat hij in diezelfde kamer eveneens een 3D geprinte versie van het Maastrichtse station heeft staan van vijf meter lang – inclusief aankomende trein uit Luik. De kamer werd dus te vol.
Dat de gebouwen een goed doel kunnen helpen, vindt Dreimüller prachtig. Interesse is er in ieder geval genoeg, gezien de eerste reacties op sociale media op de verkoop. „Er is mij al gevraagd welke bouwtekening ik heb gebruikt. Nou, ik kan je zeggen: deze bestaat niet.”
 

Veilinghuis Dickhaut houdt veiling voor Kinder Onderzoekfonds Limburg

De vier monumentale gebouwen van Lego worden vanaf zaterdag tijdens de Tefaf door veilinghuis Dickhaut geveild voor het Kinder Onderzoekfonds Limburg van Health Foundation. Dit fonds ondersteunt veelbelovende en innovatieve onderzoeksprogramma’s van de Kindergeneeskunde van het Maastricht UMC+ die gericht zijn op een gezondere start van het leven. Het veilinghuis en het onderzoekfonds zijn een samenwerking gestart: mensen die een waardevol stuk antiek willen doneren voor de veiling, kunnen dit melden bij info@kinderonderzoekfondslimburg.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier