De Maastrichtse Alliantie tegen armoede gaat weer in verzet
De Maastrichtse Alliantie tegen armoede gaat weer in verzet
AANzet 2.0 - de Maastrichtse Alliantie tegen armoede, gaat weer in verzet
Ondanks de vele onderzoeken, betrokken organisaties, adviezen en tal van maatregelen, blijft armoede een groot en almaar groeiend probleem. Een probleem dat zowel op landelijk als op lokaal niveau speelt. Onze stad Maastricht is geen uitzondering, sterker nog, wij scoren belabberd in vergelijking met vele andere steden in ons land.
En die nieuwe NIBUD armoedegrens betekent echt niet dat de armoede met de helft is gedaald.
Niet meer alleen aan de onderkant van de ladder
Het huidige bestaansminimum is steeds vaker ontoereikend. Ook voor mensen die gewoon een baan hebben en hard werken. Onze bestaanszekerheid staat onder hoge druk, de prijzen stijgen en steeds meer mensen volwassenen én kinderen ervaren groeiende armoede met alle gevolgen van dien.
Bovendien, en dat maakt de zaak nog schrijnender, wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter. De sterkste schouders dragen gewoonweg te weinig lasten en ze zijn steeds minder solidair. Volgens velen is armoede gewoon eigen schuld dikke bult en zal men daarom zelf moeten boeten. De spanningen in onze samenleving zijn dagelijks voelbaar. Hoogste tijd om armoede, brede welvaart en het welzijn van mensen, weer hoog op de agenda te zetten. Dat is nodig, zeker gezien het beleid van de nieuwe regering dat ons niet optimistisch stemt.
Hoezo hoge kosten? Het levert alleen maar geld op!
Ons uitgangspunt is niet compenseren, maar investeren en dus niet bezuinigen. Voor de marktdenkers onder ons, investeren in het voorkomen van armoede en het direct aanpakken als het toch onverhoopt ontstaat, dat zijn geen kosten voor de maatschappij.
Het gaat daarbij niet alleen om geld, maar om ontzorgen. Dat ontzorgen moet je dan ook letterlijk nemen, minder medische zorg en minder geestelijke nood door de stress die ontstaat. Het doel is langer en gezonder leven en daarmee zorgkosten voorkomen. Het is investeren met een uitzonderlijk hoog rendement, maatschappelijk, in medemenselijkheid en niet op de laatste plaats dus ook financieel.
Laten we mensen zien, ze horen en ze helpen ontarmen
AANzet, de Alliantie tegen Armoede, is al sinds 2018 succesvol bezig met het op de kaart zetten van het armoedeprobleem in onze stad. AANzet organiseerde bijeenkomsten voor bewoners in tal van Maastrichtse buurten, er werden een tweetal grote symposia gehouden, er waren onderzoeken, rapporten en beleidsvoorstellen. Iedereen kent nog wel de ‘boodschappenlijst’ die AANzet op de trappen van het oude stadhuis aan het toenmalige college overhandigde.
De grote vraag is, wat kwam er van die lijst terecht en wat hebben we in de tussentijd geleerd? We dagen onszelf en het college uit om het in de toekomst steeds beter te doen.
AANzet zocht in het verleden steeds nadrukkelijk zowel de input van professionals die rond het thema armoede actief zijn, als ook van de ervaringsdeskundigen die er dagelijks vanaf leefwereld mee te maken hebben. Die combinatie bleek goud waard.
AANzet 2.0 zegt vooral, zie elkaar en luister naar elkaar. We zijn geen casussen en dossiernummers, maar we zijn allemaal mensen van vlees en bloed en we zijn sámen aanzet. Laten wij dáárop voortborduren en laat mensen niet over aan een vermorzelend systeem.
We maken lawaai, ook voor stille armoede
Ondanks eerdere inspanningen en goede bedoelingen, is het nu anno 2024, nog steeds hard nodig om het probleem van armoede onder de aandacht te houden.
We willen de mensen die in armoede leven, of dreigen te raken, een luide stem geven. Want het zijn vaak deze mensen die vanuit schaamte niet naar buiten durven te treden om hulp te vragen. Het vinden van de juiste loketten en informatie is voor velen ontoegankelijk en moeilijk. Van de hulp die er wel is, wordt in vele gevallen alsnog geen gebruik gemaakt uit angst om in de knel te komen. Ze denken bijvoorbeeld, en niet onterecht, aan wat er gebeurd is met de toeslagenouders in het kinderopvang debacle.
Dóórpakken …géén pleisters plakken
AANzet 2.0, in samenwerking met de SP, zal de komende periode wederom de vinger aan de pols houden en zo nodig flink op de trom slaan.
De gemeente heeft onlangs een extern bureau de opdracht gegeven om de komende maanden een onderzoek te doen naar het huidige armoedebeleid.
Dit beleid zal tegen het licht worden gehouden als voorbereiding op het nieuwe armoedebeleid dat vanaf 2025 en verder zal worden uitgevoerd. Wij zullen dit proces nauwgezet volgen en vanuit onze ervaringen graag een bijdrage leveren.
U als college van Maastricht bent nu AANzet!
Feitelijk is er geen armoede in Nederland, wel een gebrek aan het delen van onze rijkdom...
- Zie ook:
- Jack van Gelooven
Reactie toevoegen