h

Een beter Europa begint nu

1 februari 2007

Een beter Europa begint nu

Op 7 februari 2007 wordt in het stadhuis en het provinciehuis in Maastricht gevierd dat het 15 jaar geleden is dat hier het "Verdrag van Maastricht" getekend werd, door toen nog 12 EU-lidstaten. Dat verdrag mondde na een aantal wijzigingen uit in een voorstel voor en een referendum over een Europese Grondwet.

2005: NEE

De SP heeft in 2005 tegen de stroom in een succesvolle NEE-campagne gevoerd. Door uit te leggen dat er te veel macht naar Brussel ging, dat onderwijs, zorg en vervoer door Brussel in de uitverkoop werd gedaan en dat Europa nog steeds te ondemocratisch was, bleek de SP het standpunt van een ruime meerderheid van de Nederlanders te verwoorden: NEE tegen deze Grondwet.
Achterkamertjes

Ondanks voorstellen van de SP om over Europa een brede discussie te voeren, met als aanzet "Een beter Europa begint nu" van Harry van Bommel en Niels de Heij, was het sinds het Nederlandse NEE erg stil rond het thema Europa. In plaats van discussie proberen Europese politici en regeringsleiders nu via achterkamertjes-procedures en vurige pleidooien de Europese Grondwet door te zetten. Zo wil Angela Merkel, nu voorzitter van de EU, de geesten rijp maken voor een oud verdrag in een nieuw jasje.
Een beter Europa

De conclusie van het referendum was: samenwerking ja, maar niet zo. De SP vecht ervoor dat de Grondwet niet tegen de wil van de mensen wordt doorgedrukt. Dus: verbeter Europa door de verdragen te wijzigen en doe dat pas ná een publiek debat, afgesloten met een referendum. Alleen zo blijft er draagvlak voor Europese samenwerking.

WAT KUNT U DOEN?

Informeer u over Europa

Bijvoorbeeld via www.sp.nl/opinies, waar verschillende achtergronden en opinies staan. Volgens Harry van Bommel is het "een verkeerd signaal in de richting van miljoenen kiezers wanneer Europese politici alsnog pogen het Europees grondwettelijk verdrag ingevoerd te krijgen. Daarom heb ik eind vorig jaar voorgesteld om Nederland in de discussie over de toekomst van de EU een voortrekkersrol te laten spelen".
Geef uw mening

Tijdens het debat/burgerforum op woensdag 7 februari. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk gaat in debat over de toekomst van Europa met u en met o.a. Sophie in 't Veld (D66), Emine Bozkurt (PvdA), René van der Linden (CDA) en Geert Wilders (PVV). Georganiseerd door het IPP, vanaf 19.30 in hotel l'Empereur, tegenover het centraal station in Maastricht.
Stem NU ZEKER SP op 7 maart

Felix van Ballegooij
Felix van Ballegooij, lijsttrekker SP-Limburg Provinciale Statenverkiezingen: "Het rondpompen van geld van Nederland naar Brussel en via de Europese structuurfondsen weer terug naar o.a. de provincie kan beter gestopt worden. Het maakt subsidieaanvragen onnodig ingewikkeld en er blijft veel geld aan de bureaucratische strijkstok hangen. Brussel moet geen zaken regelen die Limburg beter zelf kan regelen."


Contact: Leny Eijssen, fractievoorzitter SP Maastricht, telefoon (043) 321 53 29

U bent hier