h

Wsw-geld niet gebruiken voor lantaarnpalen

18 mei 2007

Wsw-geld niet gebruiken voor lantaarnpalen

De SP heeft in de commissie Sociaal Economische Zaken bij wethouder Winants aangedrongen om het extra geld uit Den Haag dat bedoeld is voor de aanpak van wachtlijsten in de sociale werkvoorziening ook daadwerkelijk te gebruiken voor dit doel.

Op voorstel van SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang heeft de Tweede Kamer besloten 25 mln.euro (landelijk) extra toe te voegen aan het gemeentefonds. Voor Maastricht is dit een bedrag van bijna 257.000 euro.

Echter het geld uit het gemeentefonds mag door de gemeente naar eigen inzicht vrij besteed worden. Het geld is niet geoormerkt voor specifieke uitgaven. Ook de 257.000 euro niet. Als de gemeente het wil uitgeven aan lantaarnpalen of camera’s, dan mag dat ook.

Volgens raadslid John Gunther moet dit voorkomen worden. Het geld mag niet in de grote pot van de gemeentelijke algemene middelen komen. In de toelichting op het aangenomen voorstel van Irrgang staat nadrukkelijk dat het geld bedoeld is om de Wsw-wachtlijsten te verminderen. Op dit moment heeft Maastricht 282 mensen op de wachtlijst staan. Het extra geld kan goed gebruikt worden voor scholing of activering van mensen die nu thuis zitten te wachten op een Wsw-werkplaats. Ze zijn dan beter voorbereid op een geschikte werkplaats.

De wethouder heeft toegezegd de mogelijkheden te bekijken hoe dit extra geld besteed kan worden aan het terugdringen van de wachtlijst en zal met een brief antwoorden.

U bent hier