h

Mijnwerkers gaan door !

17 juni 2007

Mijnwerkers gaan door !

Afgelopen vrijdag vond in Heerlen de slotmanifestatie van de actie "AZL-POEN IS KOEMPELPENSIOEN" plaats. De 27.000 handtekeningen konden echter niet aangeboden worden aan het bestuur van het AZL/De Weijerhorst*. De heren Pennings en Rongen hebben geweigerd de handtekeningen in ontvangst te nemen en zijn niet komen opdagen. Wel hebben ze een brief gestuurd naar het Actiecomite Mijnwerkerspensioenen met daarin de reden van hun weigering.

De bestuurders van AZL/Wijerhorst stellen dat zowel het Actiecomite Mijn werkerspensioenen als alle bekende Limburgers in het Comite van Aanbeveling (waaronder 9 burgemeesters) zich louter op sentimenten baseren.

SP-Kamerlid Jan de Wit die samen met de voorzitter van het Actiecomite Wiel Niks kartrekker is van de actie, noemt het een schande.

"Het is nog steeds de oude regentenmentaliteit uit de tijd van de mijnen. Heel Limburg vindt dat het AZL een deel van de 65 miljoen euro die het heeft gekregen van de ING bank moet terugbetalen aan de oud-mijnwerkers en hun nabestaanden, maar beide heren vertikken het zelfs maar te praten over onze gerechtvaardigde eisen. Maar op papier zijn ze zo sterk! Ze stuurden het actiecomite een brief. Daarin durven ze te beweren dat we de boel manipuleren, dat de bekende Limburgers die ons steunen niet weten waar ze over praten en zich door emoties laten leiden. Maar ze durven het niet recht in al die gezichten te zeggen. Wat een brutaliteit!", aldus Jan de Wit.

Voorzitter Wiel Niks verzekert het AZL/Wijerhorst dat de mijnwerkers doorgaan.

"Als de hoge heren niet naar Heerlen komen, dan gaan wij op de Mijn-fiets naar Venlo! Onze strijd gaat door;" aldus Wiel Niks.

Vandaag tijdens het politiek cafe Spraakwater in Heerlen voegde hij hier nog aan toe: "Wij gaan door totdat ze door hebben dat ze niet langs ons kunnen. Nu al zijn 2 koempels met de Mijn-fiets op weg naar Venlo, en desnoods dumpen we 'sjlaam' voor de deur! Wij willen een gesprek met het AZL bestuur over onze eisen. Die zijn en die blijven: Erkenning van het mijnverleden EN AZL-miljoenen naar Koempels en hun weduwen."

* AZL/Wijerhorst heeft onlangs haar vestiging en daarmee het geld verplaatst van Heerlen naar Venlo. Ook de naam AZL (Administratiekantoor Zuid Limburg) is veranderd in Stichting de Wijerhorst.

U bent hier