h

Herplanting Schinveldse bos begonnen

26 juli 2007

Herplanting Schinveldse bos begonnen

Afgelopen zaterdag is op initiatief van de SP en de vereniging Stop Awacs op symbolische wijze begonnen met de herplanting van het Schinveldse bos. Onder grote belangstelling van circa 200 aanwezigen, werden met gepaste ceremonie twee bomen geplant in het troosteloze gebied waar in januari 2006 onterecht het bos werd gekapt.

De Raad van State stelde voormalig minister Dekker enkele dagen eerder in het ongelijk over het toepassen van de zogenaamde NIMBY (Not In My Backyard) procedure. Op basis van deze procedure dacht de minister eigenstandig, buiten de gemeente om, te kunnen besluiten dat het noodzakelijk was 20 ha bos te kappen. En vervolgens het ministerie van Defensie de 7 ha bos mocht kappen (waarvan 6 ha in januari 2006 gekapt is). De uitspraak komt er op neer dat de minister onzorgvuldig en niet deugdelijk gemotiveerd hiertoe heeft besloten. En dus is het bos onterecht gekapt geworden. Voor de resterende 13 ha oordeelt de RvS dat minister Dekker niet bevoegd was de NIMBY-procedure te voeren omdat het niet noodzakelijk was op korte termijn de bomen in dit gebied te kappen.

De SP vindt dat het reeds gekapte gebied door herplanting van bomen in de oorspronkelijke staat teruggebracht moet worden. Hiermee is afgelopen zaterdag alvast begonnen.

U bent hier