h

ESSENT verkopen, MOOI NIET

8 april 2009

ESSENT verkopen, MOOI NIET

Nog 2 dagen en dan vindt de commissievergadering plaats over de mogelijke verkoop van de aandelen ESSENT. Deze vindt plaats 10 april, om 9.30, de afdeling Maastricht zal daar verzamelen om 9.00 uur voor het Provinciehuis om onze ongenoegen te uiten betreffende deze mogelijke verkoop.

Tijdens de commissievergadering worden standpunten en redenen voor of tegen verkoop besproken. Het is nog steeds mogelijk dat Statenleden van gedachten veranderen. Er zijn stevige twijfels.
Om onze standpunten te verduidelijken zullen we onderstaande flyer uitdelen aan de commissieleden.

Opinies van enkele andere personen of organisaties:

Arie van der Zwan, ex-topman Vendex, hoogleraar economie Rotterdam
‘Hetzelfde mechanisme zie je bij de energiebedrijven. Geen land heeft zijn eigen energiebedrijven verkocht. Omdat het schadelijk is. Als de overheid ooit nog een energiebeleid wil voeren, heeft ze straks geen instrument meer. Er was geen enkele reden om de energiebedrijven te privatiseren. Dat doe je alleen als een bedrijf niet efficiënt is, maar dat was niet zo.
Volkskrant van 5 maart 2009

J. Hessels, toen CDA Tweede Kamerlid, nu CDA Gedeputeerde in Limburg
Het CDA blijft een sterk voorstander van publiek aandeelhouderschap van energiebedrijven. Betrouwbare en betaalbare energievoorziening is een eerste levensbehoefte en hoort dus ook zeker tot het takenpakket van de overheid.
Kamerstukken van 2 juli 2008

Drs.Willem Heemskerk, waterjurist/oud-db lid Waterschap
Wij dienen te bedenken dat juist ons Limburgs kostbaar grondwater door RWE (POWER) gebruikt wordt voor het droogbemalen van gewonnen bruinkool, dat gebruikt wordt als brandstof voor de enorme – CO2 uitstotende – Duitse energiecentrales in de Neiderrheinische Bucht. En dat terwijl de aangrenzende Provincie Limburg toch al zo al kwetsbaar is omdat zij voor twee derde door het buitenland wordt omgeven. Dit leidt bij ons tot ernstige verdroging, met name in het nationaal park De Meinweg.

Hans Wiegel, VVD
Nu zal de energievoorziening in ons land in buitenlandse handen komen. Er zal winst moeten worden gemaakt. Straks gaan de prijzen hier dus omhoog. De Nederlandse burger zal de rekening betalen.
De Pers van 20 januari 2009

Professor Hans Schenk, econoom, Universiteit Utrecht
"De steeds grotere bedrijven werken steeds minder efficiënt en worden duurder voor de consument", betoogde Schenk die de aandeelhouders van Essent, provincies en gemeenten, opriep de publieke zeggenschap over het bedrijf en de belangen van burgers niet uit handen te geven en de verkoop van Essent tegen te houden.
BN De Stem van 20 februari 2009

RTL Z
De topman van het Duitse energiebedrijf RWE heeft vorig jaar 9 miljoen euro verdiend. Grössmann verdient duidelijk meer dan zijn nieuwe collega Michiel Boersma bij Essent. Boersma verdient een slordige 900.000 euro. En over die beloning ontstond drie jaar geleden nog grote ophef.

Marc Chavannes, hoogleraar journalistiek RUG
Balkenende en Bos lieten het gebeuren. Zij en vele anderen in Den Haag zijn niet gelukkig met de uitverkoop van Essent en Nuon, zij beseffen dat Essent-opkoper RWE ongesplitst is en toekomstig Nuon-eigenaar Vattenfall een staatsbedrijf. . Er is geen adviesbureau nodig om te zien dat gas en licht straks niet goedkoper worden. De kopers moeten hun miljarden terugverdienen – lagere prijzen maken meestal geen deel uit van de bijbehorende strategie.
NRC van 28 februari 2009

Paul van Velthoven, publicist
Bij een peiling door het programma Standpunt op de publieke radio eerder dit jaar bleek dat 80 procent van de luisteraars tegen deze geplande verkoop is. De mensen voelen aan hun water dat deze nutsbedrijven een strategisch belang vormen en dus in Nederlandse handen moeten blijven.
Friesch Dagblad van 3 maart

Diederik Samsom, Tweede Kamerlid PvdA
Coalitiepartij PvdA vindt de overname 'voorbarig' en 'onverstandig'. 'We hebben onze bedrijven niet gesplitst om ze vervolgens te verkopen aan geïntegreerde energiebedrijven. Dan zijn we weer terug bij af,'
Spoeddebat Tweede Kamer 14 januari 2009

Wouter Bos, Minister van financiën, PvdA
‘Provincies die hun aandelen willen verkopen omdat ze denken dan meer geld te kunnen uitgeven dan nu, rekenen zich onterecht rijk en snijden zichzelf in de vingers.'
Elsevier

Johan Martens, GL fractievoorzitter PS
Als Essent het imago van een vooruitstrevend energieconcern mag dragen, dan kan het Duitse RWE worden betiteld als een ouderwetse vervuiler die de grote slag naar nieuwe energie nog moet maken. Economisch Dagblad van 14 januari 2009

Marcel Canoy, Topeconoom ECORYS, professor UvT
De energiebedrijven zorgde voor een min of meer zekere en permanente stroom opbrengsten. Na verkoop komt er een bedrag in één keer vrij. Idealiter is dat bedrag zo hoog dat de provincies over de tijd uitgesmeerd hogere maatschappelijke rendementen kunnen halen dan nu. Helaas heeft de overheid bepaald geen geweldige reputatie op het gebied van income smoothing; en lagere overheden al helemaal niet.
Volkskrant van 27 januari 2009

World Information Service on Energy
Als de overname van Essent doorgaat zal WISE zowel grote als kleine klanten van Essent op gaan roepen weg te gaan bij dat bedrijf. Niet alleen wordt het stroometiket van Essent met de overname een stuk ‘viezer’, de nieuwe combinatie heeft al de intentie uitgesproken een nieuwe kerncentrale te willen gaan bouwen, bijvoorbeeld bij Borssele.

Algemene Energieraad
Feit is dat met de overname van Essent meer dan de helft van de grootschalige Nederlandse elektriciteitsproductie in buitenlandse handen komt.
Er bestaat veel weerzin tegen de bouw van nieuwe, vervuilende kolencentrales. RWE is bepaald geen tegenstander van zulke centrales.
’Interessant ook is de positie van de kerncentrale in Borssele, die door de verkoop voor de helft naar de Duitsers gaat – de andere helft is van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Niet lang geleden riep van de minister nog dat ze het niet zou toestaan dat de kerncentrale door een buitenlandse partij zou worden overgenomen.
RWE gaat er getuige uitspraken van Essent-bestuursvoorzitter Michiel Boersma wel van uit dat het 50 procents-belang in Borssele in het RWE-pakket zit
Wie RWE zegt, zegt Kohle und Atom.

Jan Langenkamp, fractievoorzitter GL Drenthe
Op een info avond in Limburg voor alle aandeelhouders vielen aantal vreemde zaken op.
Eén daarvan was dat als RWE straks een tweede KERNCENTRALE mag bouwen in Borsele, dan kunnen de huidige aandeelhouders van Essent een extra uitkering verwachten!!!
24 januari 2009

Maria van der Hoeven, minister Economische Zaken, CDA
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken over de overname van Essent door het Duitse RWE. Een eventuele overname kan pas plaatsvinden wanneer de beide energiebedrijven zijn gesplitst in een productiebedrijf en een netwerkbeheerder, vinden de minister en de Tweede Kamer.
Financieel Dagblad van 9 januari 2009

U bent hier