h

Brief aan formateur J. van den Berg

23 oktober 2010

Brief aan formateur J. van den Berg

Prof. Dr. J.Th.J. van den Berg

Betreft: Open brief aan formateur J. van den Berg

Maastricht 21-10-2010

Geachte heer van den Berg

De Socialistische Partij afdeling Maastricht en de fractie van de SP in de raad volgen met belangstelling de formatie van een nieuwe coalitie voor onze stad. Een coalitie die moet uitmonden in een nieuw college van Burgemeester en Wethouders met voldoende draagvlak in de gemeenteraad van Maastricht.

Op 18 oktober hebben wij aan informateur prof. dr. Hans Kasper kenbaar gemaakt naar welke
samenwerking, als basis voor een nieuwe bestuurscoalitie, onze voorkeur uitgaat.
Wij hebben daartoe drie voorkeuren ingediend waarvan de SP in alle drie deel uit maakt van een politieke samenwerking met andere partijen. In al deze drie hebben wij naast de SP ook PvdA, GroenLinks en D66 genoemd.
Daarnaast hebben wij mondeling een toelichting gegeven. Die komt er kort op neer dat wij in de eerste plaats zoeken naar een zo groot mogelijke samenwerking in de progressieve linker vleugel van het politieke landschap.

Omdat PvdA, Groen Links, D66 en SP getalsmatig geen meerderheid hebben in de gemeenteraad brengt de realiteit ons tot het zoeken naar samenwerking met nog andere partijen. Afhankelijk van wat inhoudelijk te bereiken valt zien wij het aangaan van formatiegesprekken met de Senioren Partij Maastricht en of de VVD als een mogelijkheid. .

U zou de SP bij de formatie kunnen betrekken om twee redenen:
1. Inhoudelijk willen wij meer kracht bij zetten aan het komen tot een sociaal coalitieakkoord.
2. Het risico van een onstabiel draagvlak bij andere partijen kan met onze twee
zetels beperkt worden.

Wat het eerste punt betreft willen wij graag uiteenzetten wat wij verstaan onder een sociaal coalitieakkoord. De gevolgen van de kredietcrisis worden door het huidige nationaal Kabinet afgewenteld op de mensen die part nog deel, laat staan schuld hebben gehad aan de oorzaken van deze crisis.
Tevens worden de gevolgen middels bezuinigingen afgewenteld op de gemeenten. En daarmee op de mensen, de inwoners van de stad die geen schuld hebben aan de crisis.
Een sociaal coalitieakkoord zou ons inziens nadruk moeten leggen op de volgende punten:

- De menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit hebben prioriteit en dienen zichtbaar te zijn in plannen en het handelen van de gemeente.
- De menselijke maat en de schaal van zijn omgeving dient uitgangspunt te zijn van plannen en handelen.
- Geen bezuinigingen waar de grootste noden van steeds meer mensen komen te liggen, zoals armoedebestrijding, schuldhulpverlening, daklozenopvang, voorzieningen, WMO, welzijnswerk, betaalbare woningen, leefbaarheid en veiligheid in buurten.
- Geen bezuinigingen op het toeleiden van mensen naar werk en sociale activering van de steeds groter wordende groep zwakkere burgers. Onder meer WSW, WWB en WIJ. Bezuinigingen op prestigeprojecten en op het prestigegehalte van projecten. Voor de SP betekent dit onder meer stoppen met de Europese Culturele Hoofdstad. Bezuinigen door een sobere huishouding van de gemeente zelf. Risico’s zwaarder beoordelen en zwaarder meewegen en criteria voor adequaat financieel beleid aanscherpen.
- Geen marktwerking waar dat niet wettelijk hoeft en geen bezuinigingen, die alleen op korte termijn soelaas bieden, door privatisering van gemeentelijke taken.
- Investeren in nieuwe energie en besparing van energie.
- Waar nodig een sterk protest afgeven en mee organiseren naar de regering in Den Haag.

Met vriendelijke groet,

Piet Buijtels, voorzitter SP Maastricht

Leny Eijssen, fractievoorzitter SP Maastricht

U bent hier