h

Wietpas Opstelten op de lange baan. Nu coffeeshops verplaatsen.

2 juli 2011

Wietpas Opstelten op de lange baan. Nu coffeeshops verplaatsen.

De uitspraak van de Raad van Staten heeft tot gevolg dat het invoeren van de wietpas op de lange baan moet worden geschoven. Minister Opstelten moet eerst zien klaar te spelen dat de Opiumwet gewijzigd wordt. Hiervoor moet een lang wetgevingstraject in gang gezet worden, met behandeling in Tweede- en Eerste kamer. Dat geeft ruim baan voor het uitvoeren van het gemeentelijk spreidingsplan. Daarom is nu het moment de coffeeshops zo snel mogelijk te verplaatsen naar de randen van de stad. De SP verzoekt burgemeester Hoes hier nu meteen werk van te maken.

Het gemeentelijk spreidingsplan ligt al 6 jaar op de planken bij de gemeente. In 2005 is door de raad besloten 7 coffeeshops te verplaatsen naar 3 locaties aan de randen van de stad.
Dit om de overlast, die verband houdt met de vele coffeeshops in buurten en het centrum, beter te kunnen bestrijden. De SP heeft altijd vastgehouden aan dit besluit.

Door inmenging van Den Haag, bezwaar van buurgemeenten, veranderende inzichten en een proefproces over een toegangsverbod tot de coffeeshops voor niet-ingezetenen, heeft het spreidingsplan vele malen vertraging opgelopen. Met het aantreden van het kabinet Rutte is daar nog eens de wietpas van minister Opstelten bijgekomen.

Even zag het er naar uit dat het invoeren van de omstreden wietpas het spreidingsplan zou inhalen. Tot tevredenheid van de SP is, door de uitspraak van de Raad van Staten, nu andersom het geval. Het verplaatsen van de coffeeshops, waar een meerderheid van de raad voorstander van is, kan uitgevoerd worden.

U bent hier